Az orvosűző alma

Van egy régi angol közmondás, mely fordításban így hangzik: naponta egy alma a doktort távol tartja
A nép évezredes bölcsessége, de a mai tudomány szerint is az alma valóban gyógyító vagy megelőző hatással lehet sok elterjedt betegség esetében. Áldásos hatásait már Hippokratész (Kr. e.

Van egy régi angol közmondás, mely fordításban így hangzik: naponta egy alma a doktort távol tartja

A nép évezredes bölcsessége, de a mai tudomány szerint is az alma valóban gyógyító vagy megelőző hatással lehet sok elterjedt betegség esetében. Áldásos hatásait már Hippokratész (Kr. e. 460–377) is ajánlotta a szívgyengeség, emésztési zavarok és a veseproblémák kezelésére. A 18–19. század fordulóján egy német orvos, Cristoph Hufeland – többek között Goethe és Schiller háziorvosa – fedezte fel, hogy egy alma elalvás előtt alkalmas az álmatlanság megelőzésére. Ez azért van, mert az elfogyasztott alma gyümölcssav-tartalma stabilizálja éjszaka a vércukorszintet. Mindegy, hogy az alma héja piros, sárga vagy zöld, húsa ropogós vagy puha, minden alma vitamin- és ásványianyag-forrás, szív- és értisztító, valamint az immunrendszer és a szürkeállomány élénkítője. Egy közepes almában is közel 300, egészséget befolyásoló öszszetevő található. A pektin csökkenti és szinten tartja a koleszterin mennyiségét a vérben, segít megelőzni az érfalak elmeszesedését, felhígítja a vért, és sietteti a sebek gyógyulását. A ballasztanyagok és rostok együttes hatásaként csökkenti a gyomor betegségeit és megelőzi a székrekedést.

Napi két alma C-vitamin-tartalma nagymértékben csökkenti a szívizomgyulladást.

A kálium segít a szervezet felesleges víztartalmát megszüntetni, de segít a magnézium a rostanyagokkal együtt a magas vérnyomást megelőzni és csökkenteni.

A gyümölcssav stabilizálja a vércukorszintet. Cukorbetegek is fogyaszthatják.

A héjában levő cseranyagok segítenek a gyulladások megelőzésében és leküzdésében. Érdemes ezért héjastól enni az almát.

A fenolok, a flavonoidok, a karotinoidok, az éterikus olajok stb. hatásáról újabban megállapították, hogy nagy segítséget nyújtanak a rák megelőzésében is.

Az alma a gyümölcsök közül nem minden beltartalmi alkotórészből tartalmazza a legtöbbet, de mindegyik jelen van benne, így ellátja az agyvelőt a létfontosságú ásványi anyagokkal, vitaminokkal, másodlagos anyagokkal, ezzel javítva az emlékező- és koncentrálóképességet, de véd a stressz ellen is.

Alacsony kalóriatartalma miatt ideális a fogyókúrázók részére.

Erősíti a szervezet védekező mechanizmusát, főleg a vírusokkal szemben. Napi egy alma már nagymértékben gátolja a nátha és az influenza kialakulását.

Táplálkozási szakemberek és az orvosok szerint egy gyógykúra napi adagja 3 alma.

Még a migrénes roham is megelőzhető sok esetben, ha a roham közeledtét érezve, megeszünk egy almát.

Másnaposság esetén három alma éhgyomorra megszüntetheti a macskajajt kísérő fejfájást.

Étkezés után elropogtatva az alma tisztítja a fogakat, egyesek szerint olyan hatásos, mint a fogkefe.

Jó tanács, a fogtisztítási szándék kivételével, az almát ajánlatos étkezés előtt, éhgyomorra fogyasztani. ĺgy hatásosabb lesz a vérnyomás, az emésztési panaszok enyhítésére.

(-szab)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?