Az oktatásban használt szlovák–magyar képes szótárak állapotáról I.

A hazai magyar tannyelvű alap- és középiskolákban folyó szlováknyelv-oktatás színvonala körüli vita több évtizedre tekint vissza. Időnként – általában az éppen aktuális politikai-társadalmi helyzet függvényében – erőre kap, máskor elhalkul.

A hazai magyar tannyelvű alap- és középiskolákban folyó szlováknyelv-oktatás színvonala körüli vita több évtizedre tekint vissza. Időnként – általában az éppen aktuális politikai-társadalmi helyzet függvényében – erőre kap, máskor elhalkul. Az viszont tény, hogy alap- és középfokú iskoláinkban a többségi nyelv oktatása többnyire nem felel meg a kommunikatív kompetencia követelményeinek, ezért esetenként igen szerény eredményesség jellemzi. A szlovák nyelv és irodalom oktatásának ügyével foglalatoskodó szakemberek, szakmai csoportok és bizottságok, valamint intézmények szerint a szóban forgó tantárgynak az egyes iskolatípusokra vonatkozóan előírt óraszámai elegendőek a szlovák nyelv kellő szintű elsajátításához. De akkor mi lehet az oka a sokat hangoztatott sikertelenségnek? A negatív jellegű tényezők között – számos más ok mellett – mindenképpen ott található a tankönyvek és egyéb segédeszközök nem megfelelő színvonala s az eredményes nyelvoktatást elősegítő technikai felszereltség hiánya is.

A pedagógusok számára készült módszertani kézikönyv szerint a szlovákiai magyar tannyelvű oktatási intézményekben a szlováktankönyvek mellett segédtankönyvként használt képes szótárak elsődleges célja az, hogy az eredményes szituációs nyelvtanulás segédeszközévé váljanak (a szlovák nyelv és irodalom oktatását szabályozó kerettanterv szerint a magyar tannyelvű alapiskolák 5. évfolyamában mintegy 450–550 új lexikai egységet kell elsajátítaniuk a tanulóknak; a feltételezések szerint ebből 250–300 az aktív, 150–200 pedig a passzív szókincsüket gazdagítja majd – a további évfolyamokban ez a szám fokozatosan növekszik) s hogy emeljék a szlovák nyelv oktatásának színvonalát. A szlovák szakos tanárok nagy része azonban azon a véleményen van, hogy ha nincs megfelelő szóanyaggal rendelkező segédanyag, kár erőltetni a jelenleg érvényben levő képes szótárak beépítését az oktatási folyamatba.

A továbbiakban ennek okán három hasonló jellegű kiadvány nyelvi sajátosságainak bemutatására vállalkozunk. A szlovákiai magyar tannyelvű alapiskolák felső tagozata számára készült Katona Éva–Ján Schultz–Szabó Gyula: Slovensko-maďarský obrázkový slovník. Pomocná učebnica pre 6.–9. ročník základných deväťročných škôl. Szlovák–magyar képes szótár. Segédkönyv a kilencéves alapiskolák 6–9. évfolyama számára (SPN, Bratislava 1975) című munkája. A szótár fejezetei jellegük alapján két csoportba oszthatók: az elsőbe a mindennapi beszédhelyzeteket képekkel illusztráló témakörök (pl. V škole – Az iskolában, U lekára – Az orvosnál, Na ihrisku – A játszótéren, V samoobsluhe – Az önkiszolgálóban, Úrady a inštitúcie – Hivatalok és intézmények stb.), a másikba pedig az egyes tudományágak alapvető szakszókincsét feldolgozó részek (pl. Matematika – Matematika, Fyzika – Fizika, Chémia – Kémia, Zemepis – Földrajz, Astrológia – Asztrológia, Rastlinstvo a živočístvo – Növény- és állatvilág stb.) tartoznak. A kiadvány szakmai szempontból nem kifogásolható, szókincsének nagy része azonban – több mint harminc év elteltével – mára elavulttá vált. Bár a szótár az elmúlt időszakban több kiadást is megért, szóanyagában változtatásra, bővítésre nem került sor. Hiányosságai ellenére ma is használatban van, a szlovák szakos pedagógusok a szlovák nyelvű társalgási órákon szókincsbővítés céljából alkalmazzák. Az is előfordul, hogy a természettudományi tantárgyak óráin az egyes témakörökhöz kapcsolódó, elsajátítandó szlovák terminusokat a képes szótár éppen odaillő fejezetéből tanulják meg a diákok. (Folytatjuk.)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?