Az improvizált zene fesztiválja

Dunaszerdahely |

<p>Az Are you Free? improvizációs zenei fesztivál harmadik alkalommal várja az érdeklődőket 2010. október 8–9-én Dunaszerdahelyen, a Városi Művelődési Központban és az NFG klubban. Idén is igényes programmal.</p>


Szlovákia egyik legprogresszívebb jazzfesztiváljának fő programja 9-én, szombaton délután egykor kezdődik, amikor is a környék zenészei a magyarországi Dzsindzsa zenekar vezetésével vehetnek részt egy nemzetközi zenei workshopon a vmk-ban. A koncertek kora este hatkor kezdődnek, az ígéretesnek mutatkozó estén három zenekar lép színpadra.

A csehországi Projekt Z zenéjén fellelhetők a free jazz, a punk vagy akár a klasszikus zene stílusjegyei is. Mondhatnánk, hogy kísérletező jazzmuzsika, amely szemben áll a tradicionális vagy a mainstream jazzel. Különös kelékeik és zenei effektusaik természetesen épülnek be a zenekar hangzásába, melynek vezetője a világszerte ismert gitáros, Petr Zelenka, mellette a szaxofonos Marcel Bárta, és a dobos Dano Šoltis tagja még a triónak.
A 2005-ben alakult magyarországi Dzsindzsa zenéjére elsősorban a hatvanas évek Amerikájának avantgárd jazzmuzsikusai voltak hatással, de fellelhetők benne a mainstream jazz, a népzene és a beat stílusjegyei is. A zenekarra talán a darabok spontán előadásmódja és a zenéből áradó frissesség a legjellemzőbb. Tagjai a legjobb magyar zenekarokban játszanak, közös projektjük pedig a mai jazzélet egyik legizgalmasabb vállalkozása. A zenekar tagjai: Weisz Gábor – szaxofonok, Hock Ernő – bőgő és G. Szabó Hunor – dobok.

A záró koncertet a lengyel 100nka (ejtsd: stonka) adja. A katowicei jazz trió tagjai a hagyományos akusztikus zenei formának próbálnak új zenei dimenziót adni az elektronika és a sajátos gitárhang segítségével. A világszerte elismert lengyel jazzszcéna egyik legérdekesebb, legkísérletezőbb formációja. A jazz sok kísérletezőjével működtek már együtt, köztük az Are you Free? fesztiválon többször is megfordult Herb Robertson New York-i trombitással. A trió tagjai Tomek Leś – gitár, Adam Stodolski – bőgő, Przemek Borowiecki – dob, ütőhangszerek.

A szélesebb közönséget célozza meg a fesztivál offprogramja. 8-án pénteken egy zenekar (Santa Diver) és egy DJ (Jazzcause) lép fel az NFG klubban, Soós László zenei témájú fotókiállításának megnyitója pedig 9-én, fél hatkor lesz a VMK épületében. Kultúrkommandóval pedig városszerte felbukkan majd a fesztivál ideje alatt a Gurigongo Symposium.

Az NFG-ben fellépő magyarországi Santa Diver zenéjére hatással volt a jazz szabadsága, a techno minimalizmusa, a marokkói gnawa transz-élménye, energiája, valamint a romantikus zenék érzékenysége. A zenei formáció technoid zenei felfogása és lüktetése, a jazzből és különböző népzenékből hozott dallamvilága ízig-vérig aktuális zenét eredményez.

A szlovák Jazzcause alias Marian Michlo a zenei élet különböző területein mozog otthonosan, a metáltól kezdve a punkon, funkyn, old skool hip-hopon, electronic musicon át a jazzig és a klasszikus zenéig. Setjeiben a dubstep és a drum&bass mellett sokféle zenei stílus (nem csak elektronikus zene) hallható.
Sok zene várja tehát az érdeklődőket a szervező, a Na’conxypan Polgári Társulás jóvoltából. De vajon lehet-e sok(k) a zenéből? (Szabados Ferenc)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?