Az igazi lőcsei fehér asszony

Pozsony |

<p>&nbsp;Géczy Julianna Jókai Mór nyomán máig a lőcsei fehér asszonyként él a köztudatban.</p>

Az író romantikus regényében, A lőcsei fehér asszonyban dolgozta fel ugyanis Géczy Zsigmond kuruc ezredes és az osgyáni Bakos Judit leánya, Julianna életét. A regénynek köszönhetően Korponay Jánosné Géczy Julianna úgy él az emlékezetünkben mint Lőcse árulója, aki beengedte a császári csapatokat a városba, vagyis eladta a várost a „németnek”. Történetét Thaly Kálmán is megírta.

Az irodalmi alap, vagyis a legenda mögött rejlő valós tények érdekelték a hazai muzeológusok kis csapatát, akik művészeti intézmények raktáraiban és levéltárakban folytatott hároméves kutatómunkájuk eredményét mutatják be a nagyközönségnek. Géczy Juliannát e kutatásnak köszönhetően most a Szlovák Nemzeti Múzeum Vajanský rakparti épületében látható, A lőcsei fehér asszony című kiállítás is feleleveníti múzeumi leletek, kordokumentumok, korabeli viseletek, valamint műtárgyak révén. A kurátorok célja az volt, hogy kutatásukkal a legendát letisztítsák, és Géczy Julianna valódi történetét tárják a nézők elé, rávilágítva, hogy szerepe csak diplomáciai volt, azaz üzeneteket közvetített a két oldal között, mielőtt Lőcse kapitulált. A kiállítás mintegy színházi kulisszák közé vezeti a látogatót. Ezeket bejárva tárul fel előtte Géczy Julianna legenda által övezett és igazi, valós személyisége, valamint a történelmi kor – nagy alakjaival együtt, az élen Rákóczi fejedelemmel. A kiállítás három részre tagolódik: az egyik a kort, a másik Lőcse kapitulációját, a harmadik pedig Géczy Julianna életútját mutatja be. Olyan értékes dokumentumokat tartalmaz a tárlat, mint a Szatmári békeszerződés eredetije vagy Géczy Julianna kihallgatási jegyzőkönyvének másolata, testamentuma és kivégzése előtt írt levelei a börtönből. Látható a lőcsei Szent Jakab-templom padrészlete, amelyben Géczy Julianna szokott ülni, továbbá Jókai regényének több magyar és szlovák kiadása. Értékes festmények idézik a lőcsei fehér asszony alakját, és Rákóczi fejedelem ismert portréja is látható a képzőművészeti anyagban, melyből több a Magyar Nemzeti Múzeumból való. A kiállítás létrejötte 19 intézmény együttműködésének köszönhető. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?