Az Ifjú Szivek Mátyás király udvarában

<p>Corvin Jánoska koronázására készülődnek éppen, ezért várnom kell egy kicsit, hogy beszélhessek Hégli Dusánnal, az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes koreográfusával, művészeti vezetőjével. Nem időutazásról van szó, Mátyás király törvénytelen fia természetesen 505 éve halott, illetve mégiscsak megelevenedik -a filmvásznon.</p>

Jancsó Miklós, a legendás magyar rendező festői környezetben, az alsó-ausztriai Rappottenstein várában forgatja új filmje, az Oda az igazság egyes jeleneteit, s a szereplők között ott vannak az Ifjú Szivek táncosai is, Novák Ferencnek köszönhetően. A néptáncművészet nagymestere a rendező több filmjében dolgozott már, és ő ajánlotta be a Szivek táncosait, mivel az utóbbi időben jó néhány közös munkájuk volt Hégli Dusán csapatával, és nagyon megkedvelte őket.
A 88 esztendős világhírű magyar rendező új filmje Mátyás király korában játszódik, témája azonban kortalan: a hatalom megszerzéséről és elvesztéséről szól. Jancsó Miklós ismét kedvenceivel dolgozik: a főszerepekben azok a színészek láthatók, akikkel már nem egy filmjében találkozhattunk: Balázsovits Lajos, Gálffi László, Cserhalmi György, Mucsi Zoltán, de szerepet kapott a filmrendező Mundruczó Kornél is.
A forgatás Rappottenstein várában a tervek szerint most vasárnap befejeződik. A mintegy kéthetes filmezés élményeit, tapasztalatait összegezve Hégli Dusán elmondta: „Az alapbenyomásom az, hogy kicsit fárasztó munka a forgatás, napi tíz órában kell készenléti állapotban lenni. Jancsó Miklós a korábbi filmjeihez hasonlóan, hosszú snittekkel dolgozik, és van úgy, hogy egy jelenetet jó párszor fölveszünk.“ Rappottenstein gyönyörű késő középkori vára nagyon jó állapotban van, maga a tulajdonos is ott él, a várnak négy-öt udvara van, itt veszik fel az egyes jeleneteket. „A film koreográfusa Novák Ferenc - folytatta Hégli. - Jancsó Miklós neki mondja el, hogy egyegy jelenetben mit szeretne látni, milyen dallamra kellene mozogni, majd a Tata instrukciói alapján ezt megpróbálom a táncosokkal valamiképpen megvalósítani. Vagyis a koreográfiák itt helyben születnek. Persze tisztában kell lenni a korabeli táncok alapritmikájával, illetve azok formai jegyeivel, és hogy ezekből hogyan lehet nagyon rövid idő, általában percek alatt összeállítani egy koreográfiát. Vagyis elég nagy rutin kell hozzá a táncosok és a koreográfus részéről is. Nagy összpontosítást is igényel, főként, ha négyórás várakozás után egyszer csak szólnak, hogy »na, most«, és akkor két percen belül készen kell lennünk. Vannak olyan jelenetek is, amikor a táncnak egyfajta jelképes szerepe van, például az öreg Mátyás halálakor a halál szimbóluma.“ A Szivek táncosai nem csupán táncosi minőségben szerepelnek a filmben. A lányok közül vannak, akik közös jelenetben tűnnek fel Cserhalmi Györggyel, illetve Mucsi Zoltánnal, a fiúk közül pedig néhányan (álszakállal) spanyol nemesként is domboríthatnak a vásznon.
Hégli Dusán elárulta, a forgatás nagyon jó hangulatban folyik, s bár Jancsó Miklós súlyos betegséggel küzd, ez egyáltalán nem nyomja rá a bélyegét a forgatásra. „Miki bácsinak nagyon jó a kedélyállapota, jó a humora. Naponta találkozom vele, néha bejutok a rendezői szobába is, ahol a felvett jeleneteket nézi. Jókedvű, velünk, táncosokkal is gyakran viccelődik. Fantasztikus a memóriája, a Szivek táncosait is, akik beállnak egy-egy jelenetbe, rögtön nevükön szólítja. Többször előfordult olyan, hogy reggel az összes táncos lánynak kezet csókolt. Egyébként mindenki nagyon kedves, közvetlen velünk, a színművészek éppúgy, mint a stáb tagjai.“
Érdekes tapasztalat volt az is, tette hozzá, hogy bár kívülállóként az embernek van egyfajta elképzelése arról, hogyan zajlik a forgatás, más, amikor saját szemmel láthatja, mennyi minden történik a helyszínen, mennyi hibát kell orvosolni akár egy másodperc alatt, a díszlet kicserélésétől a sminkek, jelmezek igazításáig. „Éppen az az érdekes és nagyszerű benne, hogy a forgatáson az ember látja ezt a folyamatot a maga »esetlenségében« is, a végeredmény pedig már egy kész mű.“ A forgatás nagyon sok tapasztalattal és élménnyel gazdagította a táncosokat, Hégli Dusán mégis úgy véli, a táncos élő fellépésen van igazán elemében. „Azt hiszem, ezzel minden táncos így lesz még egy darabig, mivel a filmvászon és a képernyő szerintem sajnos nem érzékeny a táncra. Nagyon kevés táncfilm születik, mert nagyon nehéz a táncot képernyőre vagy filmvászonra adaptálni. Mindenképpen nagyon kíváncsian várjuk a filmet, hogy mi lesz az, ami a végső verzióba bekerül.“
Jancsó Miklós filmjét a tervek szerint a 2010-es magyar filmszemlén mutatják be.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?