Az erőmű erőtlen lemeze

Három hete felidéztük a német Kraftwerk pályafutását annak kapcsán, hogy tizenhét év kihagyás után újra versenyben vannak a techno keresztapái. Az nyilvánvaló, hogy a most nyújtott teljesítményükkel nem kerülnek vissza az élbolyba, de annyit megérdemelnek, hogy írjunk az új lemezükről is.

Kezdjük azzal, hogy a Tour De France Soundtracks nem teljesen új anyag, hanem főként az 1981 és ‘86 közötti időszak kevésbé sikerült termékeit aktualizálta a hűséges hangmérnökök (Fritz Hilpert és Henning Schmitz) segítségével az időközben két őstagra fogyatkozott, Florian Schneider és Ralf Hütter alkotta Kraftwerk. A legrangosabb kerékpáros verseny ihlette címadó szerzemény még a robot-popperek 1983-ra tervezett, ám végül soha el nem készült Technopop című albumára született, és még abban az évben meg is jelent kislemezen. Bár nagy sikert aratott, mégsem tartozik a Kraftwerk legemlékezetesebb pillanatai közé. Vajon mit sikerült belőle kihozni két évtizeddel később? És miért nem inkább valami újat alkotott a Schneider-Hütter duó? Jogos kérdések. Eleve nem várhatjuk el, hogy az új albumtól leessen az állunk; még a zenei divat-diktátorokat is legyőzi az idő, elkerülhetetlen a lemaradás. A legtöbb, amit elvárhatunk, az a szinten tartás, és ezt a Kraftwerk teljesíti. A címadó szerzemény eredetijét és 2003-as változatának etapjait, továbbá néhány új kompozíciót (Chrono, Vitamin, Aero Dynamik, Titanium, Elektro Kardiogramm, La Forme, Regeneration) magába foglaló album modern deep house-os, micro house-os hangszerelése ellenére minden ízében klasszikusan „kraftwerkes”: tökéletes letisztultság, hipnotikus hatásmechanizmusok jellemzik. Talán már nem annyira avantgárd és futurista, mint huszonöt éve, viszont azzal a lúdbőröztető élménnyel szolgál, amikor a múltból a jövő megérkezik a jelenbe. (est,p)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?