Az élet fontos kérdései

Fellinger Károly

Sok szülő, nagyszülő írott formában is gyűjtögeti a kicsik aranyköpéseit, bölcs és/vagy vicces megállapításait, mert tudják, hogy az óvodásoknál frappánsabban ők maguk sem tudnák megfogalmazni az élet fura fonákságait. Ezért egy ilyen témájú verskötet több generáció számára szerezhet örömet. 

Fellinger Károly, amellett, hogy ontja a felnőtteknek szóló verseket, a gyerekekről sem feledkezik meg. A Zebra az autómosóban idén már a harmadik nekik szóló kötete. Az országjáró sorozat két részében csengő-bongó rímekbe szedte a tudnivalókat egy-egy régió falvairól, ez a legújabb könyvecske viszont teljesen más élményt kínál, itt ugyanis maguk a gyerekek a mesélők. Illetve hát a költő, aki megpróbál az ő szemükkel rácsodálkozni a világra. Ez a legtöbbször sikerül is – már amennyire én felnőttként fel tudom mérni.

Abból indul ki, hogy az 5-7 évesekkel rengeteg fontos dolog történik az oviban, iskolában. Az egyik kis narrátornak például Beáta már a negyedik csaja. „Beáta bevallotta, hogy én / vagyok az első szerelme, / s hogy első látásra megtetszettem neki. Remélem, te is így vagy ezzel, / mondta mosolyogva, miközben a szünetben kijavította a házi feladatomat. / Én meg bólogattam, ráhagytam az egészet, és / csináltam rólunk egy szelfit.” Micsoda ravasz kis kópé! Egyrészt nem akarja megbántani a kislányt, másrészt ügyesen kihasználja a gondoskodását.

Itt nem a rímek dominálnak, némelyik szöveg nem is igazán tekinthető versnek, inkább rövid gondolatmenetnek. De ez egyáltalán nem zavaró. Gyakran csak a szöveg felénél derül ki, hogy lány vagy fiú a mesélő, sőt, néha ki sem derül. Főleg amikor a nemzedékek közötti kapcsolatok, a felnőttek, idősek szeretetteljes froclizása a téma. „Dédimami amikor észreveszi, / hogy már fél órája / szépítkezem, azt mondja, / ne nézd magad hosszan / a tükörben, mert kipotyognak / a fogaid. / Ő beszél, akinek egy foga sincs.”

Vannak egyszerre humoros és elgondolkodtató szövegek is, amelyek a gyerekek rendkívüli érzékenységét mutatják meg: „Anya azt mondja apunak / hogy tíz percre elugrik / a szomszédasszonyához / füstölt csülökért a babfőzelékbe, / de apu egy óra múlva zárja el a gázt, addigra kész lesz a kaja / és szolgálja ki magát, mert / ő nem lesz többé senki rabszolgája, / és persze rólam se feledkezzen meg.”

A szerző a szó szerint értelmezett közmondásokkal, szólásmondásokkal, szóképekkel is szeret játszani. A zebra szó két különböző jelentését pedig egyetlen versben illusztrálja: ezek a lovak biztosan azért csíkosak, mert végighemperedtek az utakra frissen mázolt zebracsíkokon.

Mondanom sem kell, hogy nehéz feladat gyerekszemmel nézni a világot – bár nem tudom, milyen mértékben támaszkodnak ezek a szövegek „autentikus adatközlők” megfigyeléseire. Amennyiben a szerző felhasznált ilyen írásos feljegyzéseket, jól tette, hiszen ez a legkézenfekvőbb módszer. Néhány esetben azonban egyértelműen a felnőtt rálátás dominál, például itt: „Azt mondják az osztályunkban / a fiúk, hogy mi lányok / sokkal többet beszélünk, mint ők. / Csak azt felejtik el a nagyokosok, / hogy ez az ő érdekükben történik. / Amíg mi, csajok / megértünk mindent elsőre, / nekik néha még / harmadszorra sem sikerül. / Így hát nem csoda, ha be nem / áll a szánk.”

Bálint Mariann illusztrációi néhol gazdagabbak, máshol szegényesebbek, vannak oldalak, ahová csak pár motívum jutott. De ne aggódjunk, a gyermeki fantázia gyorsan kiegészíti ezeket. A Zebra az autómosóban várhatóan sikert arat a célközönség körében, és a felnőttek is gyakran felkacagnak majd, ha nem is mindig ugyanazoknál a részeknél, mint a gyerekek. 

Fellinger Károly: Zebra az autómosóban, Anser Társaság, Hetény, 2020, 58 oldal 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?