Az augusztusi Szemle

<p>Az Irodalmi Szemle augusztusi számában is sok érdekes olvasnivalót találnak az irodalomkedvelők.</p>

A Találkozások a szövegtengerben című rovat Tőzsér Árpád esszéjével kezdődik: Között. Kő. Tanknyomok (Nemes Nagy Ágnes – húsz év múltán); Szászi Zoltán poémájával folytatódik, ezt követi Mizser Attila tanulmánya: Lovasiskola (Az írás rendje és ideje Hajnóczy Péter A halál kilovagolt Perzsiából című kisregényében). Cselényi László verse, majd Kőrössi P. József két verse következik. Nem véletlen találkozások a szövegtengerben – ez már N. Tóth Anikó beszélgetése Péterfy Gergellyel. Folytatódik Gál Sándor 2009-es naplója. Kulcsár Ferenc hosszúversét Benyovszky Krisztián újraolvasó tanulmánya követi, ez egyben a rovatot is lezárja („…kezded éppen olvasni”) – az összegzés Italo Calvino Ha egy téli éjszakán egy utazó című regényét, pontosabban annak olvasói történetét meséli el.

A Változás, változatlanság rovat három tanulmányt tartalmaz. Borsi-Kálmán Béláét (Portrévázlat Filep Tamás Gusztávról...), Filep Tamás Gusztávét (Adatszerűség, empátia), melyben az ötvenéves szerző a szintén ötvenéves G. Kovács Lászlót és munkásságát méltatja, végül Alabán Ferencét (A hungarológia szintjei és perspektívái II.).

A Szemle rovatban recenziók olvashatók: Rakovszky Zsuzsa VS című regényéről (Bedecs László), Deres Kornélia Szőrapa, Miklya Anna A hivatásos és Iancu Laura Szeretföld című regényeiről (Szalay Zoltán), Duba Gyula Szégyen című regényéről (Márkus Béla). Ugyanitt kapott helyet a Komáromi Jókai Színház legutóbbi évadának értékelése (Szabó Réka) s a lapszám anyagául szolgáló fényképek bemutatása (Haris László fotóiról – Szakolczay Lajos tárlatvezetője).

Az augusztusi számban is van Szemlélődés (Válogatás az elmúlt hetek irodalmi híreiből – Szalay Zoltán rovata). A Holmiban a szokásos kis hírek, emlékeztetők, valamint a most (szeptemberben) az Irodalmi Szemlében induló új sorozat, az Olvasó (oktatási segédlet tanároknak és középiskolásoknak) részletes terve. (cs)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?