Az Apokalipszis, most a legjobb film

A Brit Filmintézet Sight & Sound című magazinja ismét szavazást rendezett: ezúttal arról kérdeztek ötven brit filmkritikust, melyik szerintük az elmúlt negyedszázad legjobb filmje. A győztes Coppola Apokalipszis, mostja lett. A tízes listára egyetlen brit film került fel.

A Brit Filmintézet Sight & Sound című magazinja ismét szavazást rendezett: ezúttal arról kérdeztek ötven brit filmkritikust, melyik szerintük az elmúlt negyedszázad legjobb filmje. A győztes Coppola Apokalipszis, mostja lett. A tízes listára egyetlen brit film került fel.

A sötétség mélyén című Joseph Conrad-regény nyomán készült Apokalipszis, most, amely a vietnami háború őrületét mutatja be, a Sight & Sound szerkesztője, Nick James szerint megérdemelten lett a győztes, mivel „összetett és merészen kísérletező háborús film, amely annak köszönheti sikerét, hogy sosem esik le a kötélről, miközben az extravagancia és a mélység között egyensúlyoz.”

A második legjobb filmnek Martin Scorsese Dühöngő bikáját ítélték, és Scorsese jegyzi a negyedik helyen álló Nagymenőket is. Mindkét film főszereplője Robert De Niro, aki egy harmadik filmmel, a lista tizedik helyére került Volt egyszer egy Amerikával is jelen van. A harmadik helyen Ingmar Bergman Fanny és Alexanderje végzett, az ötödik David Lynchtől a Kék bársony, a hatodik Spike Lee 1989-es Szemet szemért című filmje.

A Top 10 egyetlen sci-fije a hetedik Szárnyas fejvadász, amelyet a hongkongi Kar-wai Wong Chungking Expresse követ, nyomában a brit Terence Davies Distant Voices, Still Lives című filmjével.

Érdekesség, hogy a Star Wars-filmek negyedik – időrendben első – epizódja nem indulhatott a vetélkedésben, mivel csak az 1978. január 1-je után készült filmekre lehetett szavazni.

A Top 10:

1. Apokalipszis, most

2. Dühöngő bika

3. Fanny és Alexander

4. Nagymenők

5. Kék bársony

6. Szemet szemért

7. Szárnyas fejvadász

8. Chungking Express

9. Distant Voices, Still Lives

10. Volt egyszer egy Amerika

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?