Az, ami bemászik a bőrünk alá

<p>Van egy jelenet rögtön az Az legelején, amelyből mindenki számára egyértelművé válhat, hogy ez nem egy újabb, kommersz, gyorsan feledhető Stephen King-adaptáció lesz: a nyomasztó felvezetés után egyszer csak kinéz a csatornából a rettegett bohóc, a szívünk elkezd hevesen verni, és két perc múlva már eltűnik Georgie, a kisfiú, akit az első jelenetben annyira megkedveltünk.</p>

Bátor vállalkozás volt vászonra vinni a horrorkirály talán leghíresebb könyvét, és nem csak azért, mert a gyerekekből táplálkozó bohócról, vagyis furcsa entitásról szóló Az cselekménye több mint ezer oldalon keresztül bonyolódik. Persze, a terjedelem filmre adaptálása is nehézkes, de fontosabb kérdés, miként lehet átadni, ami a King-regényben annyira zseniális – a gyerekkor örömeit és szorongásait, a felnövés rémes pillanatait. Meglehetősen nagy örömmel mondhatjuk ki, hogy Andy Muschietti rendezőnek ez nem okozott gondot.

Az Az horrorfilm, és abból a fajtából való, amely nem alibizik, nem szépít; itt van értelme a 18-as karikának, mert már az első tíz percben látunk leharapott karokat és ömlő vért. Mindez viszont egyáltalán nem öncélú, hiszen a több mint kétórás film eléri, hogy éppen úgy féljünk, ahogy a főszereplő gyerekek, akik a nyári szünet alatt felveszik a harcot az amerikai kisvárost rettegésben tartó bohóccal. Nem kell sötétben játszódnia egy-egy jelenetnek ahhoz, hogy megijedjünk, és folyamatos bizonytalanságban üljük végig a filmet, elég egy különös hang vagy kacaj a háttérből.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"287476","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Szerencsére a rendező tudta, hogy a megfelelően adagolt ijesztgetésnél több kell, ezért (pontosan úgy, ahogy King tette a regényben) elmélyíti a cselekményt, és hamar észrevesszük, hogy amit látunk, az nem csupán szimpla horror. Arról is szól, hogy mit jelent gyereknek lenni, milyen, amikor a traumák elkísérik az embert. Beszédes, hogy a gyerekeknek a bohóc képében saját félelmeik jelennek meg. Közben látjuk, hogyan próbálnak összetartani, még a maguk vérszerződését is megkötik a film végén.

Az igazán nagyszerű mégis az, hogy ebben a történetben nincs semmi felesleges pátosz, a gyerekek minden fajta manírtól mentesen játszanak, olyan remekül, hogy még a bohócot alakító Bill Skarsgård is elbújhat mellettük. Szóval Stephen King örülhet, mivel hosszú idő után megint készült egy adaptáció, amire büszke lehet.

Gera Márton

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?