Aukciós „világrekord”

ÚJ SZÓ-HÍRA minap a párizsi Musée d’Orsay megvásárolta Rippl-Rónai József egyik alkotását, amelyet állandó kiállításán helyez majd el.Úgy tűnik, a műkereskedelemben jó szelek fújnak, hiszen ugyancsak a napokban idehaza született rekord: Mikuláš Galanda Szeretők kékes rózsaszínben című festménye reko

ÚJ SZÓ-HÍR

A minap a párizsi Musée d’Orsay megvásárolta Rippl-Rónai József egyik alkotását, amelyet állandó kiállításán helyez majd el.

Úgy tűnik, a műkereskedelemben jó szelek fújnak, hiszen ugyancsak a napokban idehaza született rekord: Mikuláš Galanda Szeretők kékes rózsaszínben című festménye rekordáron, 151 ezer eruróért kelt el a főképpen kortárs, illetve XX. századi művekre szakosodott White & Weiss társaság aukcióján. Az ár világrekordnak számít, mivel ez a mű lett a világon eladott legdrágább Galanda-alkotás. Ugyanakkor ez lett a második legdrágábban elkelt hazai műalkotás ebben az évben, s egyben felkerült a szlovákiai műkincs-kereskedelem legmagasabb áron értékesített hazai alkotásainak tízes listájára. Galanda képe a kikiáltási ár több mint duplájáért kelt el.

Mikuláš Galanda az egyik legjelentősebb szlovák képzőművész, a modern szlovák festészet úttörője, a slovenská moderna irányzat egyik alapítója. Szeretők kékes rózsaszínben című festménye alkotói korszakának csúcsán 1931–32-ben született, s a vásznon a modern francia festészet inspirációját érezni. Ritkaságszámba menő, kivételes mű – nyilatkoztak vele kapcsolatban –, hasonló darabok tíz évben egyszer jelennek meg a piacon.

Az aukción több értékes mű is új gazdára lelt, egyebek közt a legdrágább hazai alkotók tízes listáján helyet foglaló Jaszusch Antal két műve is, az egyik 12 ezer, a másik 8500 euróért. (tb)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?