Árt-e a tévézés a gyerekeknek?

Különböző felmérések eredményei szerint négyéves kortól naponta átlagosan csaknem négy órát ülünk a televízió előtt. Minél több időt töltünk a képernyő előtt, annál kevesebb időnk marad játékra, olvasásra, beszélgetésre, egymásra. Mégis megoszlanak a vélemények a tévé hatásairól, nem mondhatjuk egyértelműen, hogy káros időtöltés.

A családok többségében a szülők dolgoznak, a gyerek óvodában, napköziben van, öt óránál hamarabb nemigen találkoznak otthon a családtagok. A vizsgálatok szerint a hazaérkezéstől egészen a lefekvésig legfeljebb négy óra telik el, s ezalatt végig be van kapcsolva a tévé. Az étkezések alatt is, esti mese helyett is, beszélgetés és közös játék helyett is tévé a legfőbb program, és sok családban a leggyakoribb vitaforrás is.

A tévénézés iskoláskorra napi több órán át tartó őrületté fajulhat. A gyerek hazajön az iskolából, üres a lakás, szabad a világ, azt csinál, amit akar, azt néz a tévében, amit akar – válogatás nélkül néz mindent. Közben nem tud mással foglalkozni, nem jut idő a barátokra, a közös szórakozásra, olvasásra, tanulásra, a beszélgetésekre. Rengeteg információ zúdul rá, amit nem képes feldolgozni. Ha válogatás nélkül zúdul rá minden – ha az egyik mosópor ugyanolyan jó, mint a másik, ha a Terminátor ugyanolyan rangú szereplője az életnek, mint Karenyina Anna –, akkor a gyerek nehezen igazodik majd el a jó és a rossz bonyolult világában.

Persze nem kell mindjárt kidobni a tévét, hiszen nagyszerű hírforrás, s rengeteget lehet belőle tanulni. Meg kell tanulni jól használni. A pszichológusok szerint a tévézési szokásokat – jókat is, rosszakat is – ki lehet alakítani a gyerekben. Fontosnak tartják a tévézés családi szabályozását, keretek közé szorítását, valamint azt, hogy a szülők beszélgessenek a gyermekeikkel látottakról, fejtsék ki az élet dolgaival kapcsolatos álláspontjukat. A média helyes használatára való tanításban a legfontosabb lépés, hogy megértessük gyermekeinkkel az értékrendünket, segítsünk nekik megérteni a különbséget a jó és rossz között.

A címben megfogalmazott aggodalmas kérdésre a válasz a következő lehetne: Nem, mert a tévézésből helyes családi szabályozás mellett rengeteget profitálhat a gyerekek. (i-t)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?