Are you Free? – az improvizációs zene fesztiválja

eee
Dunaszerdahely |

 Pénteken és szombaton már 12. alkalommal szervez nemzetközi improvizációs zenei fesztivált a  Na’conxypan egyesület Are You Free? címmel, amelyen nem csak a free dzsessz kap teret. 

A nyitókoncert pénteken 20 órakor kezdődik az NFG klubban, ahol a Szabó–Turcerová–Maceček trió lép fel. A formációt a szlovák Michaela Turcerová (szaxofon) és Štefan Szabó (gitár), valamint a cseh Petr Maceček (dob) alkotja, saját kompozíciókat és dzsessz-sztenderdeket is játszanak egyedi hangszerelésben. Sajátságos előadásaik és kollektív improvizációik érdekes zenei textúrák létrehozását teszik lehetővé. 
Őket követi a lengyel Backspace [augmented], az egyik legeredetibb csapat az európai improvizált zenei színtéren. Tagjai a harmonika, a he-gedű és a trombita akusztikus hangzását vegyítik a modern elektronikával. 
A pénteki napot záró budapesti Qualitons energikus pszichedelikus rockot játszik, amelyet a hatvanas-hetvenes évek mod-beatje és funk zenéje inspirált. Idén tízévesek, egy időben még Kovács Katit is kísérték koncerteken, különlegesre színezve az örökzöld slágereket. Tavaly jelent meg a harmadik albumuk (Echoes Calling), amely világszerte több rádió playlistjére felkerült, idén nyáron pedig a legendás seattle-i alternatív zenei rádió, a KEXP rögzített velük egy élő szettet. Sokakkal egyetemben ők is a Red Hot Chili Peppersnek köszönhetően figyeltek fel a Qualitonsra (az amerikai sztárcsapat tagjai 2016-os budapesti koncertjük előtt lesétáltak a szállodából meghallgatni, mi zajlik egy közelben horgonyzó partihajón, és nagyon megtetszett nekik az ott játszó zenekar). 
Szombat délelőtt 10-től a Buena Caffe House-ban folytatódik a fesztivál Kovács Ferenc és Brasnyó Antal jóvoltából. A budapesti Kovács Ferencről Archie Shepp azt nyilatkozta, hogy „a világ egyik legjobb hegedűse, aki emellett úgy trombitál, mint Miles Davis.” A vajdasági Brasnyó Antal brácsás Lajkó Félix koncertjeinek állandó közreműkö-dője, de zenélt Dresch Mihály együtteseiben is. Ők ketten délután a Vermes-villába költöznek át, ahol 17 órától egy harmadik zenésszel, a billentyűs Kovács Zoltánnal játszanak együtt. Őt legtöbben a Djabe együttesből ismerhetik. 
Utánuk egy igazi világsztár, Szakcsi Lakatos Béla bűvöli a billentyűket, akinek elévülhetetlen érdemei vannak a fúziós dzsessz magyarországi térnyerésében, de lelkesen gyűjti a cigány folklórt is, saját zenéjét pedig nemes egyszerűséggel cigány dzsessznek nevezte el. 
A szombati program az NFG klubban folytatódik 21 órakor, egy tehetséges fiatal szaxofonos-zeneszerző, Varga Dániel magyar–lengyel–hor-vát kvartettjének koncertjével. Az észt Tormis Quartet zárja a fesztivált, akik a két éve elhunyt Veljo Tormis zeneszerző műveit helyezik dzsessz-kontextusba és szólaltatják meg egyedi módon. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?