Sosem akartak megfelelni – 25 éves az NFG

(a szerző felvétele)
Dunaszerdahely |

Az NFG klub neve összeforr a jó koncertekkel, a minőségi zenével, a gyermek és felnőtt színházi előadásokkal. Sok zenekar itt adott először koncertet, mielőtt a mainstream vonalba került, akár olyanok is, amelyek később a Sziget nagyszínpadán léptek fel.

Az NFG a 90-es évek végén közösségi punkklubként indult. Amolyan biztonságos menedéket nyújtott az ide betérő, szórakozni vágyó középiskolásoknak és egyetemistáknak. Azóta nagy utat járt be. Felnőtt, kiforrott és sokkal többet képvisel, mint azt egykor gondolták. Erről meséltek a klub mostani vezetői.

Az NFG klub a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ hátsó oldaláról érhető el. Nincs feltűnő helyen, mégis a centrumban van. Aki először belép a fekete falú, sötét tónusú klubba, nagy eséllyel először az ikonikus sárga IFA teherautó karosszériájával találkozik. „Az IFA az indulástól itt van, az első bútordarabok egyike, 25 éve is bárpultként szolgált” – mondta Németh Gergely, aki a kezdetektől részt vesz a klub életében. Kovács Ákos és Tóth Lali hat éve vette át a klub vezetését.

A klub NFG-1-Film klub néven indult a 1997–98 táján. Megalapítása közös igénye volt a városházának és az ifjúságnak, ugyanis hiányzott egy közöségi tér a fiataloknak. A klub a kezdetektől a város fenntartása alatt, a mostani helyiségben működött. „Azokban az években nem sok szórakozási lehetőség volt a városban, sötétedés után nem volt ajánlatos kimenni, igaz nem is volt hova. Aki nem akarta a Dallast nézni, eljött  a klubba, itt biztonságban volt. Ezt a helyiséget korábban játékteremként használták, végül a városnak sikerült megszerezni, így került hozzánk. A hétvége három napján tartottunk nyitva, mindig telt házzal. A győri Rómer Ház vezetői, Hartyándi Jenőék segítettek az elején, tőlük tanultuk a know-how-t, ők voltak  a mentoraink. Talán megérezték bennünk azt a szemtelenséget és éhséget, ami a huszonévesekben megvan és ami egy ilyenfajta kultúracsináláshoz szükséges” – mondta Gergely. Az NFG megkerülhetetlen a szlovákiai klubéletben, a maga huszonöt évével az egyik legrégebbi alternatív klub az országban. Az NFG volt az egyetlen, kimondottan szlovákiai magyar kulturális intézmény, amely tavaly októberben a pozsonyi Vár úti kettős gyilkosság után csatlakozott a Slovenská Tepláreň nevű kezdeményezéshez. Ennek keretében az áldozatok emlékére és a szexuális kisebbségekkel való szolidaritás válallásból az intézmények különböző programokat szerveztek.

(Képarchívum)

Generációról generációra

Az első tíz év a klub életében a Bankó testvérek, Ákos és Zsolt, Szabó Csaba, Kovács Szilárd, Héger István és Németh Gergely nevéhez köthető. A kimerítő és intenzív évek után volt egy kisebb törés, a klub pár hónapra parkolópályára került. Szétesett a társaság, az átépítés után jött egy megingás a városvezetés részéről is, hogy visszaveszik a termet. Talán kényelmetlenné vált a klub számukra. Akkor, 2007 tavaszán a törzsközönség egy békés, csöndes tüntetést szervezett a városháza elé. Mintegy 250-en vonultak ki, Gál Tamás szavalt, zenekarok léptek fel. Talán az egyetlen ilyen jellegű tüntetés volt Dunaszerdahely történetében. A klub megmenekült, jött egy új csapat. „Mészáros Veroniék személyében generációváltás történt. Alapvetően a klub nekik köszönheti, hogy rendeződött a várossal szembeni jogi viszony. Ezek után már nem köthettek bele a klubba, gördülékenyebb, átlátható lett a várossal való viszony. Lassacskán kiragadták a klubot a punkközegből és minden tekintetben egy magasabb szintre emelték a klubéletet. Sikerült több embert bevonzani, szlovák zenekarokat hoztak, megszólították az alter pop vonalat” – osztották meg az Új Szóval a klub vezetői. Az NFG generációról generációra öröklődik, mindig azok jönnek, akik tiszta szívvel és nagy lelkesedéssel veszik át az előző csapat helyét. Podhradská Lea, Strieženec Zsuzsi, Fekete Eszter volt a következő generáció. Ahogy Németh Gergely mondta: „Sosem akartunk megfelelni. Mindig azokat a zenekarokat hívtuk meg, akik nekünk tetszettek. A Hiperkarma, a Bëlga, a Halott Pénz, az Anima Sound System, az Amorf Ördögök, a The CASiO SAMPLES, Žagar és a Korai Öröm már akkor zenéltek a klubban, amikor még nem voltak híresek. A 30Y például itt ragasztotta össze az első lemezét a koncertjük előtt.”

(Képarchívum)

Sokszínű kínálat

Tóth Laliék hat éve vették át a klub vezetését. „A klubban nincs üresjárat, csak akkor vagyunk nyitva, amikor esemény van. Programjainkkal próbálunk értéket teremteni és közvetíteni. Három fő pillérünk a zene, a színház és a vizuális művészetek. A zenei programunkban prioritás, hogy teret adjunk a helyi, tehát szlovákiai magyar zenekaroknak. Úgy gondoljuk, megérdemlik, vannak olyan jók, mint a magyarországi zenekarok, csak nem jutott számukra elég tér. Vasárnaponként rendszeresen kezdő zenekarok és amatőr színi társulatok próbálnak nálunk” – mondják. Az NFG Dunaszerdahely és a környék egyik legfontosabb kulturális tere évtizedek óta, szerteágazó a tevékenysége. Egy nagyszabású, háromnapos, születésnapi hétvégét is terveznek. Lesz kiállítás a vizuális művészetek részéről, koncert és színház. Meghívják a mindenkori pártfogóikat is, és azokat a zenekarokat, akik itt adták az első koncertjüket. A Magyarság Házával lévő közös koprodukció részeként vendégül látják a Jóvilágvan zenekart és a vajdasági Sin Seekas zenekart. Az Are You Free? fesztivál állandó helyszíne az NFG, ahol számos külföldi vendég megfordult. Az NFG volt az első és sokáig az egyetlen külföldi helyszíne a győri Mediawave összművészeti fesztiválnak, a kezdetektől részt vettek benne. A jövőben szeretnének a szlovák művészeti piac irányába nyitni.

Ahogyan Kovács Ákos fogalmazott: „Olyan formációknak adunk teret, amelyeknek esélye sem lenne másutt kísérletezni. Ez a közeg inspirálja a fiatalokat, látják, hogy a művészetük működik és van rá közönség. Sok vizuális művész az NFG-ben kapta meg az első impulzusokat, itt talált olyan fülekre, ahol el tudta mondani az ötleteit. Ezek a művészek ma már a Times Square-en vetítik a 3D-s animációjukat.”

(Képarchívum)

A negyed évszázad titka

Németh Gergely szerint az NFG különlegessége és titka abban rejlik, hogy mindig, mindenkitől független klub volt: „Ez egy golyóálló hely, ezért nem lehet belekötni, mivel nonprofit. Ebben a tekintetben a kezdetektől korrekt volt a klub és a városháza viszonya. Az NFG sose úgy dübörgött, mint egy szórakozóhely vagy egy kocsma. Pont abban áll az előnye, amiben a határai. Minden anyagi hasznot visszaforgatunk a klubba, nincs nyerészkedés. Ez a legerősebb ütőkártyánk. Célunk továbbra is, hogy függetlenek maradjunk.”

A januári városi képviselő-testületi ülésen 2026. december 31-ig hosszabbították meg a klub bérleti szerződését a várossal.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?