Kultúra

Aranysityakban negyvenen

Micsoda csoda! Friss gyerekversek egy csokorban, negyven mai magyar költő tollából. Már maga az, hogy egy kiadó (még ha gyerekkönyvekre szakosodott is) megreszkírozza, hogy kiad egy kortárs gyerekversekkel megtöltött könyvet, nagy dobás!
author
Szászi Zoltán

2014. június 26. 14:40

Az meg már csak hab a tortán, rajta pedig a cseresznyeszem, hogy a negyven költő szinte kivétel nélkül igen jó, új hangvételű, modern, a mai kisebb és nagyobb gyerekeknek egyaránt való frappáns és kedves versekkel jelentkezett.
 
Lackfi János nem lett volna, Aranysityak se lett volna? Így van! A kortárs magyar költészet egyik legfigyelemreméltóbb alakja, Lackfi János ezúttal szerkesztőként, válogatóként és a kötet (feltételezem, felnőtteknek írt) vezérfonalának szerzőjeként jegyzi a nagyon tetszetős, míves kivitelezésű könyvet, amelyet rendkívül szellemesen, megkapóan Molnár Jacqueline illusztrált (poéták portréival is).
 
Mi lehet az erénye egy ilyen válogatásnak? Elsősorban az, hogy egyfajta aktualizált keresztmetszetet ad a kortárs magyar költészet állapotáról, szerintem ugyanis mindig a gyerekversek a legjobb fokmérői annak, hol tart éppen a költő, a költészet. Háromféle stílusirányzat erővonalai mutatkoznak a kötetben. Az egyik a magyar nyelv játékosságára alapozva, mondókaszerűen, csilingelve Pósa és utódja, Tandori gyerekvershagyományaira épít. Bevallom, bár tisztelem ezt a stílust, nem a kedvencem. Sokkal inkább szeretem a Weöres Sándor-féle, egyszerre játékos és mondanivalóval is bíró gyerekverseket. S amit emellett még szeretek, azok az úgynevezett svéd gyerekversek stílusára írt, de ízig-vérig sajátosan magyar, a magyar nyelvből merítő gyerekversek, amelyekből kellemesen sokat találtam ebben a válogatásban. Az is bebizonyosodott számomra, hogy aki felnőtteknek szóló nagyon jó verseket tud írni, az nem biztos, hogy ugyanolyan jó gyerekverset is tud. És fordítva! Nem kívánok rangsorolni, mindegyik, a kötetben közlő költő magas színvonalú alkotásokat kínál. De ugye lehet néhány privát kedvencem? Legyen az Erdős Virág, Garaczi László, László Noémi, Murányi Zita, Pion István, Szabó T. Anna és persze maszathegyi őfelsége, Varró Dániel. Iskolai év végi ajándéknak vegyék, vigyék! Kicsinek, nagynak, igen jó!
 
Aranysityak – Friss gyerekversek. Válogatta: Lackfi János. Móra Kiadó, 2013.
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
čaputová k

Čaputová és a NATO-tagállamok elnökei követelik, hogy Oroszország azonnal vonuljon ki az annektált ukrán területekről

hirman k

Hirman: Az időjárás sem ment meg minket, kemény télre kell felkészülnünk

szurkolok k
Frissítve

TRAGÉDIA: Több százan meghaltak egy focimeccsen, miután szurkolók elözönlötték a pályát (VIDEÓ)

kadirov

Kadirov atomfegyverek bevetésére szólította fel Putyint

kamion k

Oroszország kitiltja az európai közúti fuvarozókat

pisztoly

Részeg rendőr lövöldözött Felsőszeliben, mert hangosan ugatott a szomszéd kutyája

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.