Ápolt fogból 32 legyen

Embertársunk eleve rokonszenves, ha első pillantásra lerí róla: ápolja, rendben tartja a fogait, amelyek szépek, egészségesek, mint egy gyöngysor. Sokan vágynak vakítóan fehér, ép, hiánytalan sűrű fogsorra, ám ez nem mindenkinek adatik meg.

Embertársunk eleve rokonszenves, ha első pillantásra lerí róla: ápolja, rendben tartja a fogait, amelyek szépek, egészségesek, mint egy gyöngysor. Sokan vágynak vakítóan fehér, ép, hiánytalan sűrű fogsorra, ám ez nem mindenkinek adatik meg. Öröklődés, betegségek, a fogápolás elmulasztása, nemtörődömség egyaránt oka lehet ennek. Még a jómódú európai országokban is megdöbbentő képet mutat az átlagfelnőtt szájürege: 17 tömött fog. Ráadásul minden második ember fogínyvérzésben, a 18 éven felüliek kisebb-nagyobb mértékű fogínysorvadásban szenvednek. Sokak fogazata pedig a cigarettától, a kávétól, a teától színeződött el. Aki elégedetlen a fogsorával, megszépíttetheti: pénz, türelem dolga az egész, az egészségbiztosítók ugyanis egyre szűkmarkúbbak.

Fogbetegségek és ellenszerük

Fogínyvérzés: Oka a fog és az íny közé ékelődött fogkő. A fogorvos segíthet: lecsiszolja a kellemetlen, káros és nem esztétikus lerakódásokat. Vannak rendelők, ahol lézert használnak erre a célra.

Fogínysorvadás: Súlyos figyelmeztetés, ugyanis ha a fog körül az íny egy bizonyos mértékig visszahúzódik (sorvad), a fog ki is eshet. Van orvosság ellene: a fogágy-betegség-kezelés után az orvos ki-, illetve feltöltheti a foghúszacskókat (hydroxilapatittal), aminek jótékony hatására néhány hét elteltével a fogíny újra megszilárdul és jól fogja a fogakat.

Fogfehérítés: 1. A dohányosok esküsznek a számukra kifejlesztett fehérítő fogkrémre. A készítmény nagyobb szemcséjű tisztítóanyagokat tartalmaz, a kezelés után a fogak fehérebbnek látszanak, ám közben a fogzománc is károsodhat. Ezért ezeket a fehérítőket hetente legfeljebb egyszer ajánlatos használni. Legcélszerűbb lemondani a cigarettáról. 2. A „házi” fogfehérítés nem ajánlott, mert ha túl sok fehérítő zselé kerül a fogakra, törékennyé válhatnak.

Csorba fog: A fogorvos a hiányzó sarkakat műanyaggal pótolhatja. Ily módon más szépészeti hiányosságok is megszüntethetők, pl. a ritka fogsor hézagainak pótlása, vagy a fogmagasság egyenetlenségei. Ha nagyobb darab törik le a fogról, akkor vékony, tartós műanyag vagy kerámiaabronccsal megerősíthető, illetve kiegészíthető. A koronánál sokkal kíméletesebb.

Fogszuvasodás: Megakadályozható, megelőzhető az egészséges és lehetőség szerint cukormentes étkezéssel. Döntő a rendszeres fogápolás, fogmosás, lehetőleg minden étkezés után és legalább három percen át. Segít a fluoridtartalmú étkezési só használata is, hiszen a fluorid keményíti a fogzománcot.

Fogkrém: Egyik sem gyógyít, a tiszta, egészséges fogsor nem elsősorban a fogkrémben található anyagoktól függ. A döntő a tisztítás technikája. Fluorid viszont mindenképpen legyen a fogkrémben, zselében.

Gyermekfogkrém: Iskolás korukig a kicsik fluoridos fogkrémmel csak felügyelet mellett mossanak fogat, hiszen gyakran lenyelik a habot. A gyümölcsízű fogkrémek hátránya, hogy rászoktatja őket az édes íz szeretetére.

Fogkefe: Jó, ha a fej kicsi, mert akkor a száj minden részébe befér. A szőrszálak ne legyenek élesek.

Amalgám: Higanytartalma miatt „üldözik”, de továbbra is használják, hiszen a biztosítók ezt fizetik. A fehér műanyag, illetve kerámiatömések korántsem olyan tartósak, mint az amalgám, nem illeszkednek és zárnak olyan jól, mint a hagyományosak.

Fluoridlakk: Kitűnő és ésszerű módja a fogszuvasodás megelőzésének. A bevonat, sajnos, idővel lekopik.

Fogszabályozás: Fogsorszabályozás még felnőtt korban is lehetséges. A korszerű abroncsok ma már ékszerszámba mennek. Tartósan rögzített fogszabályozó fehér kerámiából is készülhet, jóformán láthatatlan.

Nyálvizsgálat: Ez az egyedi fogszuvasodás-kockázat kiváló vizsgálati módszere. Kisgyerekes anyák számára elengedhetetlen, mert pl. ha megkóstolják a baba ételét, könnyen továbbadhatják gyermeküknek a fogszúbaktériumokat.

Rendszeres száj- és fogápolással megelőzhetőek a baktériumok okozta fogínybetegségek

A jó szájhigiénia (pl. fogmosás és a fogselyem használata) csökkenti a fogszuvasodás kialakulásának valószínűségét. A rendszeres száj- és fogápolás az úgynevezett dentális plakkban (dental-plaque – foglepedék) levő baktériumok által okozott fogínybetegségek kialakulását is segít megelőzni.

Mi a foglepedék?

Nyálkát, baktériumokat, ételmaradékot és egyéb, a fognyak körül található irritáló anyagokat tartalmazó kellemetlen lerakódás. A fog romlását és az ínybetegségeket egyaránt a lepedékben levő baktériumok roncsoló tevékenysége eredményezi.

A fogíny gyulladása

A gingivitis a fogíny (gingiva) fognyakat körülölelő lágy szövetének gyulladása. Általában a lepedék okozza. A baktériumok mérgező hatására a fogíny bepirosodik, megduzzad és könnyen vérzik. A lepedék ugyanakkor az ínyt is leválasztja a fognyakról.

A foggyökérhártya gyulladása

A fogínygyulladás komolyabb problémává is fejlődhet, amit periodontitisnek nevezünk. A periodontitis a foggyökérhártya gyulladása. A fogakat tartó csontokat is rongálja, ami a fog elvesztését, kihullását eredményezi.

Az ínygyulladás tünetei

+ könnyen vérző íny, például fogmosáskor, a fogselyem használatakor vagy akár étkezéskor

+ piros, duzzadt és érzékeny íny

+ rossz szagú lehelet

+ rossz szájíz

+ az íny lehúzódása a fogakról

+ a fog és az íny közt gyülemlő váladék

+ laza, mozgó fogak

+ a fogak helyzetének változása összeharapáskor

Az ínybetegségek általában fájdalommentesek, így előfordul, hogy az ember nem is tud róluk mindaddig, míg a fenti tüneteket nem tapasztalja. Vannak olyan gyógyszerek, melyek hatására a fogíny megduzzadhat és vérezhet, tehát ha bármilyen gyógyszert szed, tudassa fogorvosával!

A fog és az íny védelme

+ Minden étkezés és nassolás után puha sörtéjű fogkefével gondosan mossa meg a fogát, ínyét és a nyelvét is. Ha nincs lehetősége közvetlenül az étkezés után fogat mosni, akkor is naponta legalább kétszer mosson fogat!

+ Naponta legalább egyszer tisztítsa meg a fogközöket fogselyemmel (bejut azokba a résekbe is, ahová a fogkefe nem)!

+ Folytasson kiegyensúlyozott diétát, amelyben csökkenti a cukorfogyasztást.

+ Rendszeresen keresse fel fogorvosát, évente legalább egyszer, de inkább félévente! (erf)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?