Apokalipszis most – rendezői változat

A vietnámi háború valószínűleg a második világháború mellett a – gyakran személyesen is érintett – hollywoodi filmkészítők által legtöbb alkalommal feldolgozott fegyveres konfliktus a filmtörténet során.

A vietnámi háború valószínűleg a második világháború mellett a – gyakran személyesen is érintett – hollywoodi filmkészítők által legtöbb alkalommal feldolgozott fegyveres konfliktus a filmtörténet során. Oliver Stone kultikus Szakaszától, a Rambón, a Jó reggelt, Vietnám!-on, vagy akár a Zöldsapkásokon át az Acéllövedékig számtalan mozi, számtalan aspektusból és műfajban dolgozta már fel az Egyesült Államok hadseregének gyakorlatilag szinte egyetlen olyan háborúját, melyből halottak tízezreit maga mögött hagyva vesztesen távozott. A felsorolásból természetesen nem hiányozhat a Keresztapa rendezőjének, Francis Ford Coppolának mind közül talán a legkülönlegesebb hangvételű alkotása, az Apokalipszis most, melynek rendezői változatát a magyarországi mozik is műsorukra tűzik.

„Ez a vég” – énekli Jim Morrison a film fülledtséget árasztó nyitó képsora alatt, mellyel kezdetét veszi a közel három és fél órás cselekmény, ami során lassan közelebb kerülünk a rejtélyes Kurtz ezredeshez, és egyre távolabb Vietnámtól. Kurtz ezredes (Marlon Brando) első osztályú amerikai katona – volt. Attól a perctől fogva, hogy elkezdett a saját, „hatékonyabb” módszerei szerint dolgozni és kivonta magát a hadsereg ellenőrzése alól, halálra ítélték. A likvidálásával megbízott tiszt azonban eltűnt, beállt az ezredes által vezetett milíciába. A következő ítéletvégrehajtó, a háborútól megcsömörlött Willard kapitány (Martin Sheen) feladata, hogy elődje el nem végzett munkáját befejezze, felhajózzon Kambodzsába és „hatástalanítsa” az ott rejtőző renitens katonatisztet. A folyón közeledve Kurtz birodalmához fokozatosan tűnik el a katonai hierarchia, az egyenruhák, a parancsok és a hajó legénysége egyre mélyebbre téved egy káosz és ösztönök uralta világba.

A járőrhajót körülvevő környezet és a vele párhuzamosan a hajón utazó karakterek lelki állapotának változásait Coppola a rá jellemző rendezői zsenialitással illusztrálja. A civilben kaliforniai szörfbajnok Lance indikátorként tárja elénk annak a folyamatnak az egyes stációit, mely végén a horrortól megtört katonák lassan az ezredes ösztönösen, gondolkodás nélkül gyilkoló törzsének tagjává válnak.

Coppola Kurtz ezredes szerepének megformálására a Keresztapában már bizonyított Marlon Brandót kérte fel, aki ismét tanúbizonyságot tett nem mindennapi színészi képességeiről. Játéka tökéletes összhangban van Kurtz komplex jellemével. Az ezredes katonatiszt, filozófus és tanítómester egy személyben. Karaktere egyszerre sugároz mentális és fizikai erőt a legyőzhetetlenség látszatát keltve. A szinte mindig csak titokzatos félhomályban ábrázolt vezető személyét körülvevő misztikus légkör vásznon való megjelenése után se oszlik el. A legutolsó pillanatig érezzük azt a szellemi fölényt, aminek köszönhetően mindig lépésekkel jár leendő gyilkosa előtt. Az ezredes Willard kapitányt tartja alkalmasnak a feladatra, hogy tanítványává és végül gyilkosává tegye. A film főszereplője a kezdetektől fogva rokonszenvet érez áldozata iránt, minél jobban elmélyed az ezredes előéletét taglaló aktákban, annál inkább tudatosul benne, hogy nagyon vékony határ választja el Kurtztól. A századost alakító Martin Sheen alakítása ugyan elég meggyőző, de inkább a szerep idomul hozzá, mint ő a szerephez.

A Keresztapában már szintén jelesre vizsgázott Robert Duvall Brandohoz hasonló kvalitású színészi játékkal kelti életre az amerikai gondolkodásmód és mentalitás jelképét, Kilgore alezredest. Egy békés délutáni szörfözés helyszínének biztosítása érdekében ha kell, földig rombolja az útjában fekvő falut, hogy aztán saját helikopterén szállítathassa korházba az egyik sebesült vietnámi gyereket. Szereti „a napalm szagát reggel” és hogy zenei aláfestés is legyen a gyilkoláshoz, a Valkűrök lovaglását bömbölteti helikopterének hangszórójából.

A rendezői változat több rövidebb mellett két komolyabb időtartamú résszel bővült. A helikopterbázison játszódó, enyhén szürreális hangulatú playboy-nyuszis jelenet baljós előjele annak a tébolyult eseménysornak, ami a hajó legénységét útja későbbi felében éri. Általa egy bizarr és elgondolkodtató epizóddal lett gazdagabb a film. Sajnos hasonló pozitív jelzőkkel a francia ültetvényen játszódó több mint fél órás jelenetet már nem igazán lehet dicsérni. Ez a hosszából fakadóan aránytalanul nehezedik a cselekményre, szétzúzza azt az atmoszférát és feszültséget, amit a rendező addig percről-percre szisztematikus precizitással építgetett a cselekmény folyamán. A kelleténél hosszabb időtartam nem az egyetlen negatívum, amit az ominózus jelenetnek felróhatunk. A fejezet meglehetősen unalmasra sikeredett, szájbarágós előadásba bonyolódik a vietnámi amerikai jelenlét ésszerűtlenségét taglalva, ami ráadásul teljesen feleslegesnek bizonyul, hiszen a film szinte minden egyes addig lepörgött kockája a háború és az agresszív, képmutató amerikai politika ellen foglal állást. Az a tény pedig, hogy Willard kapitány megértő társra akad a francia özvegyasszony személyében, homlokegyenest áll szemben a forgatókönyv addigi koncepciójával.

Ettől függetlenül az Apokalipszis most mindenképpen megérdemli, hogy akiknek eddig nem volt szerencséjük megtekinteni Coppola klasszikus művét, most kihasználva az adandó lehetőséget befészkeljék magukat néhány órára valamelyik moziba. Azoknak, akik egy háborús filmtől nem heves golyózáporokkal aláfestett, másfél órás zsigerbemutatót várnak, garantáltan nem fog csalódást okozni. (mozinet)

Apokalipszis most – rendezői változat (Apocalypse Now Redux), színes, amerikai film, 202 perc. Rendezte: Francis Ford Coppola. Szereplők: Marlon Brando, Martin Sheen, Robert Duvall, Albert Hall, Dennis Hopper, Frederic Forrest, Harrison Ford, Laurence Fishburne, Sam Bottos

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?