Apáink lobogói

A második világháború egyik híres csendes-óceáni hadszínteréről amerikai nézőpontú filmet készítő Clint Eastwood úgy határozott, hogy ugyanazt a témát feldolgozza japán szempontból is, és egyszerre mutatja be a két alkotást.

A második világháború egyik híres csendes-óceáni hadszínteréről amerikai nézőpontú filmet készítő Clint Eastwood úgy határozott, hogy ugyanazt a témát feldolgozza japán szempontból is, és egyszerre mutatja be a két alkotást. Eastwood Apáink lobogói címmel forgatja az Ivo Dzsima-i csatáról, a második világháború egyik leghíresebb ütközetéről szóló moziját. A film alapját James Bradley azonos című regénye képezi. Eastwood abban látja a két szemszög közti fő különbséget, hogy az amerikai katonának (a japántól eltérően) „nem lehet azt mondani: sorsa az, hogy meghaljon, mert ugyan mindent megtesz feladata teljesítéséért, de élni akar.” Az Ivo Dzsimáért zajlott ütközetben, 1945 februárjában és márciusában hétezer amerikai esett el. Az elfoglalt sziget csúcsán lobogó amerikai zászlóról készített felvétel a háborús fotók jelképévé vált – és éppen a lobogó kitűzésével megbízott hat amerikai katona történetét dolgozza fel Eastwood.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?