ANYANYELVI TÁBOR – SZURDOKPÜSPÖKI

A Duna Televízió és a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium immár ötödik alkalommal lát vendégül 150 magyar anyanyelvű diákot Szurdokpüspökiben, a vasárnap megnyílt Anyanyelvi Táborban.
Ebben az évben 150 férőhelyre több mint 350 pályázó munkáit kellett rangsorolniuk a szervezőknek.

A Duna Televízió és a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium immár ötödik alkalommal lát vendégül 150 magyar anyanyelvű diákot Szurdokpüspökiben, a vasárnap megnyílt Anyanyelvi Táborban.

Ebben az évben 150 férőhelyre több mint 350 pályázó munkáit kellett rangsorolniuk a szervezőknek. A jelentkezők száma azért is növekedett ilyen mértékben, mert a Duna Televízió és a tábor jó hírét az előző években a résztvevők szétvitték a világba.

A pályázati kiírást a táborozni vágyók olvashatták a Dunatexten, a határon túli napilapokban, hallhatták a Kossuth, illetve a Petőfi Rádióban és a Duna Televízió reklámspotja is többször felhívta a figyelmet a táborozási lehetőségre.

A pályázatokat a beérkezett pályamunkák színvonala, beérkezési sorrendje és a jelentkezők életkora szerint bíráltuk el. Nem utolsósorban lehetőséget kívántunk nyújtani azoknak is, akiknek eddig még nem volt alkalmuk velünk táborozni. Ugyanakkor figyeltünk arra, hogy minél több Kárpát-medencei település képviseltesse magát Szurdokpüspökiben.

Nagyon nehéz volt a válogatás, a visszautasítottak közül is sokan megérdemelnék a részvételt, de sajnos korlátozott a rendelkezésünkre álló helyek száma.

2002. július 7. és 14. között tehát erdélyi, moldvai csángó, kárpátaljai, délvidéki, felvidéki, magyarországi, németországi, ausztriai, svédországi, finnországi, szlovéniai, horvátországi diákok táboroznak együtt Szurdokpüspökiben. A fiatalok magyar irodalom és történelem, néptánc, népdal, fotó, film, rajz, újságírás, rádiózás foglalkozásokon, kitűnő előadók és csoportvezetők segítségével bővíthetik ismereteiket.

Az ötödik alkalommal megrendezett tábor célja nem más, mint az, hogy a különböző országokból, régiókból érkező magyar gyerekek barátságot kössenek, az anyanyelvüket ápolják, identitásukat megőrizzék, erősítsék, valamint mélyreható ismereteket szerezzenek a magyar kultúra egészéről. Ezért idei táborunk a MAGYAROK A VILÁGBAN – HĺRES MAGYAROK tematika köré épül. A gyerekek a neves magyarok életművét megismerve azonosulni tudnak a világban szétszóródott magyarság szellemi teljesítményével, híres magyarjaink életműve példaként szolgálhat számukra. Az egyéni teljesítmények tükrében bepillantást nyerhetnek a magyar kultúra egészébe.

A nagy előadások tervezett előadói: Vámos Lászlóné, Magyar Protokoll Szövetség elnöke; dr. Szakály Sándor hadtörténész, a Duna Televízió alelnöke; Pekár István, a Duna Televízió elnöke; Forgách Róbert nyelvész; Csoóri Sándor irodalmár; dr. Balogh Júlia történész, a Duna Televízió főszerkesztője;

A csoportfoglalkozások oktatói a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium tanárai, valamint a Duna Televízió munkatársai közül kerülnek ki.

Az idén sem maradhat ki a hagyományos falulátogatás, amelyen Kovács József polgármester úr a falu nevezetességeit, történelmét ismerteti.

Egész napos kirándulást szervezünk Egerbe, ahol a történelmi nevezetességek mellett a strandot is meglátogatjuk.

Nagy energiát, odafigyelést és anyagi áldozatot igényel a tábor szervezése és lebonyolítása, de reméljük, hogy az idén is olyan nagy sikere lesz, mint az eddigi években volt. (dt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?