Angol eperre vágyó keleti fiatalok

<p>Kilenc hazai város mint helyszín (köztük Pozsony, Kassa és Nyitra),13 filmes szekció, 135 mozgókép ,259 vetítés, 18 moziterem,12 szlovák filmújdonság és 26 vendég – ezek a tavaszi „filmvásár”, a Febiofest 2009számokban kifejezhető főbb adatai. A Film-, Televíziós és Videóművészet Nemzetközi Seregszemléje, a Febiofest 16. évfolyama szlovákiai része március 30-án kezdődik, és április 30-áig tart.</p>

Az idei évfolyam – az eddigiek hagyományát követve – főként a legújabb cseh és szlovák mozgóképeket kínálja a hazai közönségnek, ugyanakkor vonzó külföldi filmújdonságokat, valamint mozivásznon ritkán látható klasszikusokat is bemutat. Ennek megfelelően a seregszemlének ebben az évben is Az új cseh és szlovák film szekció alkotja a gerincét, mégpedig olyan filmekkel is, amelyeket forgalmazó cég hazai terjesztésre még nem vásárolt meg. Ilyen például Filip Renč 47 őrszem című munkája, amely nemrég három Cseh Oroszlánt is megszerzett, s amelyet egyelőre csak a Febiofest közönsége láthat: az első vetítésen a rendező, valamint a főszereplő, Karel Roden is jelen lesz (Roden ezért a szerepéért Cseh Oroszlánt kapott). Ebbe a szekcióba huszonkét mozgóképet soroltak be, ebből tizenkettő a szlovák produkció, ami rekord mennyiségnek számít.

A nyitó film is cseh, szlovák és ukrán koprodukcióban született, vadonatúj alkotás, Vladimír Drha rendezése, az Angol eper (Anglické jahody). Az új tragikomédia 1968 forró nyarán játszódik, ám ahogy a rendező nyilatkozta, a film az álmokról, a szabadság utáni vágyról, az emberekről, és nem a politikáról szól. A történet fiatal hőse, Tomáš Angliába készül. Augusztus 21. előestéjén nagy tervekkel fekszik le, arról képzeleg, milyen élet vár rá a szigetországban, ahova „epret szedni” készül. Reggel azonban teljesen más valóságra ébred… A történelem szétfoszlatja a dédelgetett álmokat.

A cseh filmtermésből ezenkívül három szekció válogat, ezek: Cseh dokumentumfilm 2007–2008, A legújabb cseh televíziós produkciók, Különleges bemutató, A Febio legjavából.
A cseh-szlovák film nagy személyiségei közül ez évben mozgóképeinek retrospektív vetítéseivel František Vláčil cseh, valamint Peter Solan szlovák rendező portréját rajzolják meg.

További részletek nyomtatott kiadásunkban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?