Andorai Péter a nemzet színésze

MTI-HÍRBudapest. Andorai Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt választotta a nemzet színészének a címet viselő tizenegy művész a február elején elhunyt Bitskey Tibor helyére.Andorai Péter 1948-ban született Budapesten.

MTI-HÍR

Budapest. Andorai Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt választotta a nemzet színészének a címet viselő tizenegy művész a február elején elhunyt Bitskey Tibor helyére.

Andorai Péter 1948-ban született Budapesten. 1976-ban, friss diplomásként a Nemzeti Színházhoz került, de pár hónap múlva visszatért Kecskemétre, ahol a főiskola előtt segédszínészként játszott, és ahol jobbnál jobb szerepek várták. A budapesti Várszínházba Ruszt József hívta 1978-ban, onnan a Magyar Filmgyártó Vállalathoz szerződött. Később tagja volt a József Attila Színház, a Radnóti Színház, a veszprémi, a pécsi és a szegedi színház társulatának, majd szabadúszóként dolgozott. Több mint húsz játékfilmben és közel félszáz tévéprodukcióban is láthatta a közönség, köztük olyan nevezetes alkotásokban, mint a Mephisto, a Bizalom, az Egymásra nézve, a Redl ezredes, a Csók, Anyu, a Hajnali háztetők, az Eldorádó, A legényanya, a Roncsfilm, A napfény íze, A temetetlen halott, A Nap utcai fiúk, a Simon mágus vagy Az ajtó.

„Eléggé rendhagyó lehet az én díjam, mert igazából nem is a színházi alakításaim, talán inkább filmes munkáim miatt kaptam” – fogalmazott a művész. Mint mondta, sokat köszönhet Grunwalsky Ferencnek, Szabó Istvánnak, Dömölky Jánosnak és Szász Jánosnak is, akikkel komoly munkákban vehetett részt, amelyek nemzetközi sikereket is elértek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?