Ami elmarad, s ami van

cannes

Óráról órára érkeznek a hírek, hogy mi marad el a kulturális rendezvények közül a koronavírus-járvány miatt. Már azt is bejelentették, hogy veszélyben az idei cannes-i filmfesztivál, a világ első számú nemzetközi filmfesztiválja is. Ugyanakkor arról is bőven jelennek meg információk, hogy egyes intézmények és művészek a hiányt miként igyekeznek pótolni a virtuális térben.

Nemcsak a márciusra, áprilisra már beharangozott rendezvényekről maradunk le, kezdik törölni a nyári fesztiválokat is. Már biztos, hogy idén nem rendezik meg az Eurovíziós Dalfesztivált, melynek ezúttal Rotterdam adott volna otthont május 12. és 16. között, ám a koronavírus-járvány miatt törlik. Az Eurovíziós Dalfesztivált 64 éven át rendezték meg megszakítás nélkül, most első alkalommal elkerülhetetlen döntésként törölni kényszerültek a versenyt. Rotterdamba a dalfesztiválon 41 ország képviselője mutatkozott volna be, Magyarország és Szlovákia nem küldött volna énekest a versenyre.

Elmarad a világ egyik legnevesebb zenei fesztiválja, a júniusi Glastonbury. Az idei bulira, melyet június 24. és 28. között rendeztek volna meg, kb. 200 ezer látogatót vártak. A fellépők között olyan előadók lettek volna, mint Paul McCartney, Taylor Swift, Kendrick Lamar, Diana Ross vagy Dua Lipa. 

A legújabb információk szerint a cannes-i filmfesztivál is elmarad májusban, bár van esély rá, hogy talán egy későbbi időpontban megtartják. Ha a filmmustrát az egyik lehetőségként június végére vagy július elejére tervezett új időpontban sem sikerülne megtartani, 73 éves történetében először marad el. Csupán egyszer fordult elő, 1968-ban, hogy a diáklázadás és általános sztrájk miatt félbeszakadt a mustra.

Több tervezett filmes produkcióról írtuk már, hogy elhalasztják a forgatását. Erre a sorsra jutott a Jóbarátok című tévésorozat HBO Max számára készülő külön epizódja, amelyet egyelőre nem forgatnak le. 

Becslések szerint a film- és színházi világ 120 ezer dolgozója marad munka nélkül. A szakszervezet vezetői 2,5 millió dollárt ajánlottak fel az állásukat elvesztők megsegítésére – számolt be róla a Variety.com.

A művészek közül többen is megteszik, amit otthonról megtehetnek. Megszületett a magyar karanténdal, Nem megyek! címmel – a neves humorista, Kovács András Péter ebben otthonmaradásra buzdít. De nálunk is mondanak mesét, például Zuzana Fialová vagy a nyitrai Bagar Színház művészei. 

Következzen egy kis irodalom és látnivaló házi elfoglaltságnak. Határozatlan ideig a virtuális térbe költözik a Petőfi Irodalmi Múzeum, amely digitális tartalmakkal teszi láthatóvá kiállításait. A múzeum honlapján, valamint hivatalos Facebook-oldalán naprakészen ad hírt frissülő digitális tartalmairól. Érdemes kihasználni, hogy a kötelező olvasmányok hangoskönyveivel is segíti a digitális oktatást az Országos Széchényi Könyvtár. A Magyar Elektronikus Könyvtár gyűjteményében jelentős számú kötelező olvasmány meghallgatható hangoskönyv formájában.

Reménykeltő, hogy pár napos szünet után a hazai Itafilm forgalmazó tegnap eljuttatta a sajtó képviselőihez azt a hírt, hogy A Greyhound csatahajó című amerikai háborús film Tom Hanksszel és Elisabeth Shue-val a főszerepben hamarosan megérkezik a hazai mozikba. A bemutatót a szlovákiai forgalmazó június elejére tervezi – reméljük, azon már ott leszünk. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?