Állva, vastapssal köszönték meg a nézők a Hontalanítást

<p>Megrázó, katartikus élmény. Röviden így lehetne jellemezni az Ifjú Szivek Táncszínház Hontalanítás című műsorát.&nbsp;</p>

Aki egyszer látta, tudja, hogy legalább még egyszer meg kell néznie, mert az egész egy fogyasztás után nehezen emészthető meg. Nem egyszerű egy látás után mindent értelmezni: a témát, a zenét, a táncokat, a díszleteket, a háttérben vetített felvételeket. Azért sem, mert az információk sem egyszerűek, a műsor nem „arról szól”, hogy jókedvünkben eljárunk néhány táncot Szlovákia magyarok lakta vidékéről, lehetőleg úgy összeválogatva, hogy dinamikusan kezdődjön, aztán legyen egy kis karikázós vagy zenei betétes pihentető, a végén pedig egy fergeteges csárdás, amely vastapsra ösztönzi a közönséget, és persze többszöri ráadásra az együttest. A Hontalanítás, amely a mindenkori kirekesztés és kirekesztettség ellen készült, ennél jóval több. És természetesen más, mint egy néptáncegyüttes klasszikus, megszokott előadása. Hogy Hégli Dusan, az Ifjú Szivek művészeti vezetője, koreográfusa másként gondolkodó, korábbi műsorai is jelezték – gondoljunk csak a Magyar tánciskolára, amely ugyan iskolásoknak készült, hogy megismerjék a magyar tánctípusokat, táncdialektusokat, de a felnőtteket épp olyan jól szórakoztatta, vagy a Felföldi levelekre, amely Bartók Béla és Kodály Zoltán népzenegyűjtő körútját járta be. A sor természetesen folytatható a többi műsorral, de itt és most csak jelezni szerettem volna, hogy más az a műsor, amelyet táncszínházban gondolkodó ember talál ki és valósít meg az első tánclépéstől az utolsó képig, s megint más a köz tudatában élő néptáncelődás, amely szintén a kultúránk rendkívül fontos része. Reméljük, sokáig megmaradnak a művelői és a közönsége, mint ahogy abban is reménykedünk, hogy továbbra is lesznek olyan ifjú emberek, akik nem kizárólag hobbi szinten foglalkoznak a (nép)tánccal, hanem hivatásuknak tekintik. Ennek egyik elengedhetetlen feltétele a siker. (Nem az Ady-féle nagy hisztérika, persze.) [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"134858","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"480","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"318"}}]]A Hontalanítás első „házon kívüli” (nem a Szivek székházában tartott) előadása akkora siker volt, amekkorát táncszínház ritkán élhet meg. Január 22-én, a magyar kultúra napján 300 ember köszönte meg állva, vastapssal az előadást Budapesten, a Nemzeti Táncszínházban. Sokan – nem is titokban – könnyes szemüket törölgették. Amitől mi, akiknek a szülei, nagyszülei megélték a kitelepítés gyötrelmeit, egy kicsit tartottunk, nem igazolódott be. Budapest közönsége is megértette, mi mindenről szól ez az előadás. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?