Állócsillaggá válhat

Bécs. Kimeríthetetlennek tűnik a német nyelvterületen elfeledett nagy magyar írók tárháza – írta Wolfgang Huber osztrák kritikus az APA hírügynökség hétfői kiadásában annak kapcsán, hogy megjelent német nyelven Szerb Antal A Pendragon-legenda című regénye.

Bécs. Kimeríthetetlennek tűnik a német nyelvterületen elfeledett nagy magyar írók tárháza – írta Wolfgang Huber osztrák kritikus az APA hírügynökség hétfői kiadásában annak kapcsán, hogy megjelent német nyelven Szerb Antal A Pendragon-legenda című regénye.

A kritika szerzője Márai Sándort említi, s úgy véli, hogy utána most Szerb Antal (1901–1945) van a legjobb úton ahhoz, hogy a német nyelvű könyvpiac állócsillagává váljék. Utas és holdvilág című, 1937-ben keletkezett írása tavaly 120 000 példányban kelt el Ausztriában, és ezzel egyike lett az év legmeglepőbb újbóli felfedezéseinek.

Ilyen előzmények után a Deutscher Taschenbuch Verlag (dtv kiadó) nemrég megjelentette Szerb Antal 1934-ben napvilágot látott A Pendragon legenda című regényét. Ezt a kritikus a krimi és a kísértetregény szórakoztató keverékének nevezi, amelyben az író az olvasóval összekacsintva Lord Byronként és Bram Stokerként jelenik meg.

Huber Szerb Antalt magasztalva azt írja, hogy remekül ért a felhasznált-idézett műfajok mindegyikéhez, s a regényben nem csupán irodalmi képzettségét mutatja fel a sok-sok idézettel, hanem a tudományos munkához való tehetségét is, s ezt az „ígéretét” a „Magyarországon rendkívül népszerű irodalomtörténeti munkáival be is váltotta”.

A Pendragon legenda németre fordítója Susanna Grossmann-Vendrey.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?