Alakváltozások

Budapest. Július 31-ig látható a Magyar Nemzeti Galériában a Picasso – Alakváltozások, 1895–1972 című tárlat, amely a 20. század egyik legnagyobb hatású művészé-nek munkásságát mutatja be.

Budapest. Július 31-ig látható a Magyar Nemzeti Galériában a Picasso – Alakváltozások, 1895–1972 című tárlat, amely a 20. század egyik legnagyobb hatású művészé-nek munkásságát mutatja be. A mester életművének vala-mennyi periódusát felölelő kiállítás a Musée national Picasso – Paris-val együtt-működésben valósult meg.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója elmondta, Pablo Picassónak (1881–1973) már 1910-ben volt kiállítása Budapesten. E mostani, az Alakváltozások a figurális ábrázolás változásait tekinti át. Kiemelt témaként az emberi alak megformálásának folyamatos alakulását kíséri nyomon az 1895 és 1972 közötti alkotói időszakot átfogva. A művek zöme a művész ötezer alkotását őrző párizsi Picasso-múzeumból érkezett Budapestre.

Azért is találó központi témaként a figurális ábrázolás változásait megfigyelni Picasso életművében, mert a művész minden korszakában központi szerepet játszott az ember: az érző és szenvedélyes ember, a gondolkodó ember, a művész, a társadalmi-politikai szereplő, a nő stb. Az emberi alak megformálásának változásaiban Picasso művészetének lényege tárul fel. A folyamatos formai megújulás a kiállításon látható alkotások nagyobb részét kitevő festmények mellett grafikákon és rajzokon, plasztikai alkotásokon és kerámián kísérhető végig. Ugyanerről tanúskodnak a mester munkamódszerébe bepillantást engedő fotók és filmek is.

A tárlat hét szekcióra tagolódik. Az első egység Picasso korai korszakát, az 1906-ig tartó tíz év munkásságát mutatja be. Az első kiállított mű a Mezítlábas lányka, amelyet 14 évesen festett. Az 1907 és 1916 közötti éveket a Formák lebontása és kubista újraépítése címmel mutatják be. A klasszikus vonalvezetés újrafeltalálása című szekció nyomon követi, ahogy Picasso festészetében újra megjelenik a klasszikusan egyszerű vonal, a szépen modellált test. Az 1925 és 1936 közötti éveket a Szürrealista átváltozások című blokk mutatja be: az európai szürrealizmus megszületésének időszaka ez. Picasso művészetében is új témák, új formák jelennek meg, köztük az egyszerre ember és szörny Minótaurosz. A Háborús alakok című egységben az 1937 és 1945 közötti, háború hatására született alkotások kaptak helyet. A háború utáni években Picasso a primitív művészet talaján indul felfedezőutakra. A Vissza a kezdetekhez szekció az egyszerű, őseredeti formát kereső kísérleteket láttatja. Az utolsó egység a művész és modellje témát járja körül. Az 1954-től haláláig készült alkotásokon régi mesterek műveit idézi meg: ezek témája a férfi és a nő kapcsolata.

Baán László kiemelte, ritka az ilyen átfogó kiállítás Picasso életművéből. Budapesten sikerült a világ több nagy múzeumából kölcsönzött anyaggal bemutatni az életművet. Az Alakváltozások című kiállításon éppen ennek köszönhetően átélhető Picasso zsenialitása.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?