Akiket 2016-ban elvesztett a világ

<p>2016 a kulturális élet fekete éve. Olyan személyiségek hagytak itt bennünket, akik több mint meghatározóak voltak a maguk művészeti területén.&nbsp;</p>

David Bowie (69)

A rockzene meghatározó alakja, egybeolvasztotta a különböző hatásokat egyéni látásmódjával. Első slágere a Space Oddity volt 1969-ben. A The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars című lemezzel megteremtette saját alteregóját, a földönkívülit. Minden lemezére más stílus jellemző. A 2003-as Reality után tíz évig hallgatott, a The Next Day (2013) visszatekintés volt életművére. Utolsó lemeze halála előtt két nappal, 69. születésnapján jelent meg.

Alan Rickman (69)

Az angol színész színpadi, tévés és filmszerepeiről is ismert volt. Pályájának egyik csúcsát saját maga szerint Hans Gruber, a Drágán add az életed cinikus gazemberének karaktere jelentette, ezt a szerepet két nappal azután kapta meg, hogy 41 évesen Los Angelesbe érkezett. A legtöbben a Hary Potter-filmek Piton professzoraként ismerték meg.

Umberto Eco (84)

Az olasz író-filozófus a kortárs kultúra egyik legfontosabb alakja volt. Számos tanulmányt írt a tömegtájékoztatásról és a modern kultúráról. Első regénye, A rózsa neve (1980) az évtized szépirodalmi szenzációja lett. Ezután kisebb időközönként több regényt is kiadott, közben folyamatosan írt szemiotikai és esztétikai tanulmányokat is. Egyetemistáknak szóló könnyed útmutatója, a Hogyan írjunk szakdolgozatot? szintén népszerű lett.

Prince (57)

A 70-es években robbant be a köztudatba, első albumán mind a 27 hangszeren maga játszott. Nemzetközi sztárrá az 1982-es 1999 című albumával vált. Karrierje során több mint 100 millió lemezt adott el, 39 albumot készített és 7 Grammy-díjat kapott. Dolgozott Madonna Like A Prayer című  lemezén, zenét írt a Tim Burton-féle Batmanfilmhez, Sinéad O'Connor pedig világslágert csinált Nothing Compares 2 U című dalából.

Bud Spencer (87)

Carlo Pedersoli néven született, úszóként és vízilabdázóként is bajnok lett. Színészi pályafutása 1949-ben kezdődött, összesen 77 filmben szerepelt. Bár neve a spagettiwestern műfajjal nőtt össze, repertoárja jóval szélesebb volt, játszott thrillerekben és művészfilmekben is. Bud Spencer és hű társa, Terence Hill filmjei csak odahaza, Németországban és Japánban annyira népszerűek, mint  nálunk és Magyarországon.

Andrzej Wajda (90)

Az Oscar-díjas filmrendezőt a lengyel történelem fáradhatatlan krónikásaként tartották számon, korai műveiben, például a Hamu és gyémántban a  világháború Lengyelországra gyakorolt hatását vizsgálta. A Szolidaritás színre lépése után Wajda a nemzeti ellenállás fontos személyisége lett, az 1981-es Vasember már a mozgalom születéséről szólt. Túl a nyolcvanon személyes drámát forgatott a katyni vérengzésről, amelynek apja is áldozatul esett.

Leonard Cohen (82)

Regényírónak készült, de miután irodalmi igényű dalszövegeivel hatalmas sikert aratott, a zene felé fordult. Sok muzsikust megihletett, és bekerült a Rock and Roll Hírességek Csarnokába. Elnyerte hazája, Kanada Érdemrendjét is, ami az országban adható legmagasabb kitüntetés. Melankolikus dalaiból csak kevés lett sláger, legismertebb dalát, a Hallelujah- viszont mára több százan dolgozták fel.

Gábor Zsazsa (99)

Még Horthy Magyarországának szépségkirálynője volt, később hatalmas karriert futott be Hollywoodban. Kilenc házassága mellett több filmszerepét is ugródeszkaként használva szerzett akkora celebhírnevet, amekkoráról Kim Kardashian csak álmodozhat. Színészi pályája 1952-ben kezdődött, amikor a hollywoodi sztár, Georges Sanders felesége volt, és összesen 65 filmben kapott kisebb-nagyobb szerepet. Ezek közül a leghíresebb A gonosz érintése.

George Michael (53)

A Wham duó egyik feleként huszonévesen lett sztár a 80-as években, ezt követő szólókarriere még sikeresebben alakult. Pályafutása során 100 millió albumot adott el, két Grammy-díjat kapott. Épp a nagy visszatérésre készült, új lemezén napjaink egyik legfelkapottabb producerével, Naughty Boy-jal dolgozott.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?