Aki menővé tette Bachot

dd
Pozsony |

A Viva Musica! Fesztivál idei programjából a holnap esti koncert tűnik az egyik legérdekesebbnek: Bach-átiratok hat csellóra és finom elektronikus alapokra, Peter Gregson műhelyéből. 

A skót Peter Gregson alig múlt harmincéves, de máris a legjobb filmzeneszerzők egyikeként emlegeti a szakma, pedig nem is ez a fő érdeklődési területe. Ő írta – egyéb elfoglaltságainak szüneteiben – a BBC Sherlock Holmes-sorozatának díjnyertes kísérőzenéjét, valamint Alan Rickman egyik utolsó filmjének a zenéjét (A virág románca), amely a kritikusok szerint nagyban segíti az ábrázolt érzelmi folyamatok átélését. Gregson gyakran rándul át a popzenébe is, játszott például Ed Sheeran Divine című albumán, és Rag'n'Bone Man is neki köszönheti több sikerszámának a hangszerelését. 
A Londoni Royal Academy of Musicon végzett cselló szakon, majd az USA-ban szívta magába a modern zenei technológiák alapfogásait. Ezután kezdett zenét írni videójátékokhoz. Első saját albuma, a Terminal 2010-ben jelent meg, azóta olyan kortárs zeneszerzőként tartják őt számon, aki a szélesebb közönséget is meg tudja szólítani. 
Tavaly egy merész projekttel rukkolt elő: átkomponálta, saját meghatározása szerint „háromdimenzióssá tette” Johann Sebastian Bach szóló csellóra íródott szvitsorozatát. Az album Bach Recomposed címmel jelent meg a Deutsche Grammophon kiadónál, és világsiker lett, a koncertváltozatra pedig főleg fiatalok kíváncsiak. 
Ezt az anyagot hozza el Gregson Pozsonyba, a Panenská utcai nagy evangélikus templomba. Öt hazai csellista lesz ebben a segítségére a 20 órakor kezdődő koncerten: Karolína Zivalíkova, Katarína Zajacová, Katarína Kozelková, Andrej Gál és Gregor Regeš.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?