Húszéves a Viva Musica! fesztivál

dd

Kevesen tettek annyit a komolyzene népszerűsítésének érdekében kis országunkban, mint a Viva Musica! szervezői, akik rocksztároknak kijáró rajongással kezelik a fellépőket, és ez a stratégia nagyon bejött.

Ez egy igazi ráérős fesztivál, vagyis nem egy hét alatt zúdítják rá a programot a közönségre, hanem hat hétre lebontva, különböző, gyakran meglepő helyszíneken. Így több időnk van emészteni az ínyencségeket, ők pedig ízléses plakátjaik révén szinte egész nyáron át jelen lehetnek a köztudatban. A rendhagyó koncertek egy része ráadásul ingyenes.

De nemcsak a helyszínek, hanem a megvalósítás is egészen egyedi, sosem látott, sőt formabontó kollaborációkkal, kamarazenekarra áthangszerelt pop-rock projektekkel, nemzetközi sztárokkal, meglepő fúziókkal.

A rendezvény ötlete annak idején Matej Drlička klarinétművész és zenei producer fejéből pattant ki, aki ma már a Szlovák Nemzeti Színház igazgatója, és az ország egyik legjobb kulturális menedzsere. Nemcsak egy piaci rést fedezett fel, hanem magát a falat is sikerült lerombolnia. Ki ne lenne kíváncsi például az amerikai filmsztár, John Malkovich fellépésére, aki ugyan a brünni szimfonikusok koncertjének második felében olvasott fel egy regényből, mégis telt házat csinált a zenekarnak. Tavalyelőtt az igényes popzene kedvelői körében népszerű Laurie Anderson volt a sztárvendég egy hasonló árukapcsolás keretében, azelőtt pedig olyan nevek léptek fel a Viva Musica! fesztiválon, mint Nigel Kennedy hegedűművész vagy az ikonikus filmzeneszerző Michael Nyman.

Az idei nyitókoncertet egy világszínvonalú hazai könnyűzenei formáció, a tízéves Fallgrapp adja. A zenekar Nora Ibsenová énekesnővel megerősítve áll színpadra egy olyan helyszínen, amelyet hosszabb ideje hanyagolnak a koncertszervezők – a Régi Vásárcsarnokban. Helyhiány miatt itt és most nem tudunk foglalkozni a hanyagolás okaival, legyen elég annyi, hogy a főváros szívébe, ebbe a csodálatos csarnokba lassan visszatérni látszik az élet. A Spectrum Orchestra kamarazenekar részvételével zajlik majd ez az esemény, a Fallgrapp ismert dalait áthangszerelték, és az ősszel megjelenő új albumról is elhangzik egy kis ízelítő a július 4-i nyitókoncerten, amelynek látványvilága is speciális lesz.

Az idei rendezvénysorozat augusztus 15-ig tart, ezalatt 14 koncert várja az érdeklődőket, 8 ország több mint 100 művészének részvételével. A szervezők külön hangsúlyt fektetnek arra, hogy felhívják a figyelmet a főváros kihasználatlan szabadtéri helyszíneire. Több koncert lesz parkokban, kertekben – ezek általában ingyenesek –, az Angliában élő, folyamatosan kísérletező hazai énekesnő, Nina Kohout pedig az Eurovea pláza előtti téren lép fel egy kamarazenekarral, hogy a kedves vásárlók is belefuthassanak egy koncertélménybe.

A fesztivál talán legnagyobb sztárja az orosz hegedűvirtuóz Maxim Vengerov lesz, aki már ötévesen koncertezett, és aki húsz év után tér vissza Pozsonyba, a jubileumi Viva Musica! fesztiválra. Négy Beethoven-szonátát játszik el az evangélikus nagytemplomban a nem kevésbé híres Polina Osetinskaya zongoraművész közreműködésével július 11-én. Másnap mindketten mesterkurzust tartanak a pozsonyi zeneakadémián (VŠMU), amely egyébként nyilvános, azaz bárki megcsodálhatja, hogyan tanítanak világsztárok különböző kunsztokat kezdő zenészeknek.

A lengyel Equilibrium String Quartet nevű vonósnégyes arról híres, hogy rég elfeledett, 18–19. századi zeneszerzők műveiből kínál válogatást, és akkor a legboldogabbak, ha minél régebbi hangszereken tehetik ezt. Ők a Viva Musica! fesztivál vadonatúj helyszínén, a pozsonyi botanikus kertben lépnek színpadra július 13-án.

Az egész fesztivál talán legnagyobb húzóneve – aki ráadásul meg-testesíti a Viva Musica! célkitűzését, hogy tudniillik minél közelebb kell hozni a nívós zenét a nagyközönséghez – a skót gitáros, Sean Shibe, aki akusztikus és elektromos gitáron is nagyot alakít. J. S. Bachtól Steve Reichig terjed a repertoárja, de saját szerzeményeivel is hangoztatja, hogy a komolyzene is szexi tud lenni, minden csak megközelítés kérdése. Ez a különlegesnek ígérkező koncert július 23-án lesz a Duna vizén, a Ponton nevű rendezvényhajón, amely először szolgál majd helyszínül ezen a fesztiválon. Sean Shibe egyedül, zenésztársak nélkül érkezik, szólókoncertjének első részében akusztikus gitáron játszik, majd elektromos gitárra vált. Ez a hangszer egyébként évekig száműzött volt a Viva Musica! fesztiválon, úgyhogy épp ideje, hogy egy ifjú virtuózt hozzanak Pozsonyba.

Ifjú virtuózokból egyébként eléggé széles lesz a kínálat idén. A fesztivál szervezői évek óta folyamatosan vadásszák a tehetségeket – nemzetközi és hazai versenyeken csapnak le a győztesekre és helyezettekre. Az utóbbi években sok olyan tehetség mutatkozott be Pozsonyban, akik később világsztárok lettek. Idén is érdemes figyelni az ismeretlen nevekre a vivamusica.sk weboldalon, ahol megtalálják a részletes programot.

A szerintünk legizgalmasabbnak tűnő koncertekről a későbbiekben még beszámolunk önöknek, most viszont már csak egyetlen további ajánlóra van helyünk: augusztus 1-én a régi városháza udvarán lép fel hazánk első számú cimbalomművésze, a népzenét és a jazzt összeeresztő, ördögien gyors kezű Ľubomír Gašpar, aki egy nem kevésbé híres nagybőgőst, Adam Ben Ezrát, illetve a NANOVO vonósnégyest hívta segítségül. Nem érdemes kihagyni ezt az élményt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?