Aki kortárs komolyzenével fertőz

dd
Pozsony |

A 76 éves litván Gidon Kremer a világ egyik leghíresebb hegedűművésze, de nem elégszik meg ezzel. Vérbeli pedagógus is, nemcsak saját zenekarának tagjait, hanem a közönséget is tanítani szeretné.

A Kremerata Baltica nevű, vonósokból álló zenekart 1996-ban hozta létre a mester a Baltikum legtehetségesebb fiatal zenészeiből. Ez egyfajta hosszú távú oktatási projekt, ahol megosztja tapasztalatait a fiatalabb kollégákkal, egyben inspirálja a balti államok kulturális életét. A tagság folyamatosan változik, és nemcsak tanulni lehet, de rengeteget utazni is. Gidon Kremer többnyire maga készíti a kiszemelt művek átiratait, ám egyáltalán nem tolakszik előtérbe. Van, hogy magára hagyja zenészeit, hadd sütkérezzenek a reflektorfényben. A közönség viszont elsősorban rá kíváncsi, és bizony bőven vannak köztük kultúrsznobok, akik azért váltanak jegyet, hogy elmondhassák: élőben látták a legendás művészt.

A pozsonyi Viva Musica! fesztivál egyik fő attrakciójára dugig megtelt a Szlovák Rádió ötszáz fős nagyterme, pótszékeket is keríteni kellett, annak ellenére, hogy a nyitó Haydn-darab kivételével kortárs szerzők művei szerepeltek a műsoron.

Ligeti György Métamorphoses nocturnes című 1954-ben írt kamaradarabját a zenekar Gidon Kremer nélkül adta elő, Látszott, hogy a nézőtéren sokan nincsenek felkészülve erre, és fogalmuk sincs, ki az a Ligeti... Ennek ellenére pár perc alatt véget ért a zúgolódás, beszippantotta őket (is) ez az izgalmas, merész darab, amelyet egyébként Kremer kedvenc magyar kollégája, Keller András írt át vonószenekarra. Rengeteg váratlan ütemváltás,  egymással feleselő hangszerek, az alaptéma szétszálazása, majd újbóli összefonása - teljesen másképp, fura, torz hangok, srecegések, pukkanások, amelyeket nem tudom, hogyan lehet jelölni a kottában, pedig mindezidáig azt hittem, tudok kottát olvasni... 

A második rész a Kremerata Baltica fennállásának 25. évfordulójára készült – litván zeneszerzők tisztelegtek a zenekar és annak vezetője előtt egy-egy etüddel, amelyek közé a mester egy-egy Schubert-dalt ékelt be a Téli utazás ciklusból. A kortárs zene és a különböző korok remekművei között keletkező teremtő kölcsönhatás, amely régóta foglalkoztatja Gidon Kremert, ezúttal is remekül működött. Mi pedig megtanultunk egy csomó új litván, lett és észt nevet, akikre érdemes odafigyelni. Nem kis reklám ez a szerzőknek, körülbelül olyan, mintha a Rolling Stones elkezdené játszani a koncertjein egy litván rocksztár szerzeményét. Ráadásul ezek az etüdök egyáltalán nem lila ködösek, azaz simán befogadhatóak. Sőt, az utca embere elcsodákozik saját magán, hogy mennyire könnyen megemészti ezt a műsort. Lehet, hogy a kortárs komolyzene nem csak egy felsőbb, szakmai réteg játszótere?   

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?