Ahol a Medvék nem alszanak

Nem jól kezdődik az év. Azaz nem jól indult a rangos európai filmfesztiválok sorozata. Fiaskóval kezdődött ugyanis az 55. Berlinale. Ahogy helyszíni tudósítók hírül adták, a nyitófilmet a közönség alig-alig tapsolta meg, mi több, füttyel fogadta. Ilyen is ritkán fordul elő. Remélhetőleg ez nem jelzi azt, hogy a filmgyártást illetően sikertelen évre kell számítanunk.

Pejó Róbert Dallas Pashamende című alkotása is szerepel a BerlinalénRégis Wargnier francia rendező filmjéről van szó, a Man to Manről. Azért is furcsa ez, mert Wargnier kitűnő rendező, igazi közönségfilmeket készít, romantikus történeteket, drámai feszültséggel, izgalmas fordulatokkal. Ilyen volt első nagy sikere, az Indokína is, melyben Catherine Deneuve és Vincent Perez remekelt. Ugyancsak nagy szerepe van Deneuve-nek a Kelet–Nyugat című filmben, amely egy francia asszony hányattatásait meséli el, akinek szinte elviselhetetlen börtön az élete a sztálini Szovjetunióban az egykori disszidens orosz férje oldalán. Wargnier ebben az új filmjében is – mint az előzőekben – visszamegy az időben: a 19. század közepére, és ugyancsak – az előzőekhez hasonlóan – egzotikus környezetben játszódik a történet. Ahogy a beharangozókból tudni lehet, Wargnier ezúttal Afrikában jár a filmjével, s az ember és a majom közötti kapcsolatot kutatja. Sikeres színészeket választott a szerepekre, Kristin Scott Thomast és Joseph Fiennest – az előbbiről tudjuk, hogy Az angol beteg egyik női főszerepét játszotta.

Ami a Berlinale programjából kiolvasható: idén kevesebb kasszasikernek ígérkező fényes hollywoodi opus jutott el Berlinbe. De ez a szemle, amely annak idején igencsak nagy teret adott a közép-kelet-európai filmesek alkotásainak, most inkább nyugat felé kacsingat. Négy francia alkotás is van a versenyben, több filmbe pedig koprodukciós partnerként invesztáltak a franciák. Maguk a németek három friss mozgóképüket is versenyeztetik – kíváncsian várjuk, ezek valamelyike rátesz-e a német film eddigi sikereire. Ugyanis tavaly is német film aratott Berlinben.

Mindenesetre magyar filmeket is láthat a Berlinale közönsége, s mint ahogy egy tegnapi MTI-hír is közölte: Koltai Lajos Sorstalanság című filmje az utolsó pillanatban bekerült a szemle versenyprogramjába, tehát húsz társával együtt versenybe szállhat a berlini „Medvék” valamelyikéért. Még egy magyar munka szerepel Berlinben: Pejó Róbert Dallas Pashamende című filmjét a Panoráma szekció programjába válogatták be. E filmben, Oana szerepében nyújtott hiteles, egyben szenvedélyes alakításáért a 36. Magyar Filmszemle zsűrije Gryllus Dorkának ítélte oda a legjobb női alakítás díját. A magyar színésznőnek bizonyára Berlinben is sikere lesz, ugyanis őt hívták meg arra a fórumra, amelyet A holnap sztárjai címen rendeznek a berlini szemlén, s amely azt szolgálja, hogy a tehetséges fiatal színészekre irányítsa a figyelmet.

Keletebbről is lesz „sztárrendező”, az orosz Alekszandr Szokurov, aki a „XX. századi zsarnokok” sorozatának újabb darabjával van versenyben – Hitler (Moloch – 1999) és Lenin (Taurus – 2001) után most Nap című filmjével Hirohito császárról mutat képet; feltehetően ezúttal is a jellegzetes szokurovi „festménymozival”.

Természetesen nemcsak fiatal színészek, hanem befutott sztárok is megjelennek Berlinben; kevesebben élőben, ám annál többen a vásznon. Mint például a „rossz fiú”, vagyis Will Smith. A meghívottak listáján továbbá olyan nevek szerepelnek, mint Keanu Reeves, Kevin Spacey, Catherine Deneuve és Gérard Depardieu (a nagy francia kettőst André Téchiné hozta össze legújabb filmjében).

S ha már Berlin, mi más is zárhatná a fesztivált, mint egy részben hazai vonatkozású film, a nagy sikerű Chicago rendezőjének, Bill Condonnak legújabb, amerikai és német koprodukcióban forgatott drámája, a Kinsey – mindenki másként csinálja, amelyet három kategóriában is jelöltek Aranyglóbuszra, ám mindháromban lecsúszott a díjról. A filmet minden bizonnyal nagy érdeklődés kíséri majd, és nem csak Berlinben, mivelhogy Alfred Kinsey híres amerikai szexológus életéről szól, akinek A férfiak szexuális viselkedése című könyvét (1948) nem kis botrány övezte. Kinseyt Liam Neeson kelti életre – őt igazán nem kell bemutatni, de emlékeztetőül, ő játszotta a Schindler listája címszerepét.

A héten a világ filmesei még Berlinre figyelnek. De az érdekeltek már gyűjtik az erejüket, és rágják a körmüket, hogy miként alakulnak majd a jövő hét végén a legnagyobb filmes gála, az Oscar-díjkiosztó eredményei.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?