Adományokért könyörög a miskolci színház

aa

Adománygyűjtésbe kezd a Miskolci Nemzeti Színház annak érdekében, hogy januártól ne kelljen bezárnia. A teátrum vezetése rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze a helyzet ismertetésére.

Béres Attila, a színház igazgatója elmondta, hogy az elszabaduló energiaárak miatt novembertől zárva lesz a kamaraszínpad és a Játékszín, az ottani előadásokat is a Nagyszínházban és a Csarnokban tartják meg. Hozzátette, hogy a színházban jelenleg nincs fűtés és valószínűleg október végéig nem is fognak már távfűtést használni, novembertől pedig a magyar kormány által előírt 18 fokot fogják az intézményben tartani.

Decemberben két premierjük lesz, A miniszter félrelép és az Ének az esőben. A bérleteseket a változások nem érintik, és azt is vállalták, hogy december 31-ig minden műsorra tűzött előadást megtartanak. Január elsejétől a színház alapításának 200. évfordulóját ünneplik, emiatt nem szeretnék, hogy az intézmény bezárjon. Ehhez azonban a közönség segítségére is szükségük van. Marien Orsolya, a Miskolci Színházbarátok Egyesületének elnöke a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: „Most nagyobb nézői szerepvállalásra van szükség, most nem elég a részvétel és a taps.”

A Miskolci Nemzeti Színház a Miskolci Színházbarátok Egyesületével és a Hódolván Tháliának alapítvánnyal közösen arra kéri a város lakóit és minden színházat szerető embert: a kétszáz évvel ezelőtti összefogáshoz hasonlóan segítsenek, hogy továbbra is nyitva maradhasson az intézmény. A színház működését a Hódolván Tháliának alapítványon és a jougyekert.hu weboldalon keresztül lehet támogatni. A színház igazgatója hozzátette, hogy folyamatosan tájékoztatni fogják a közönséget a gyűjtés állásáról, és ha elegendő összeg gyűlik össze januárra, akkor zavartalanul működhet a színház.

A két fenntartó, a miskolci önkormányzat és a minisztérium továbbra is finanszírozza a színházat, de a többletköltségek fedezetét egyelőre maguknak kell előteremteniük, a jövő évi költségvetésről pedig még nem tárgyaltak. Terveik szerint januárban akkor is játszanának, ha nem tudnak fűteni, vagy munkafényben kell játszaniuk.

Ha a mai Magyarország határait vesszük, a miskolci volt az ország első magyar nyelvű kőszínháza. Kassa környékéről és Gömörből is sokan járnak át előadásokat nézni Miskolcra.

A Színikritikusok múlt keddi díj-átadóján a legjobb szórakoztató előadás kategóriájában a Miskolcon játszott Producerek című előadását (rendező: Béres Attila) a legjobbnak választották.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?