Áder Dráfi Mátyást, Bauer Editet és Dunajszky Gézát is kitüntette

Pozsony |

<p>Áder János magyar államfő által odaítélt magas állami kitüntetéseket vett át tegnap három hazai közéleti személyiség Magyarország pozsonyi nagykövetségén.</p>

A bennsőséges hangulatú ünnepségen Czimbalmosné Molnár Éva nagykövet köszöntőjében az összetartás fontosságát hangsúlyozta, felidézve, hogy az 1848-as forradalom fő alakjai sem értettek egyet a módszerekben, de céljuk közös volt, mindannyian a magyarság érdekeit tartották szem előtt.

Bauer Edit, a Magyar Közösség Pártjának volt európai parlamenti képviselője a szlovákiai magyar közösség jog- és érdekérvényesítése, különösen az emberi jogok védelme, valamint a nők helyzetének javítása terén végzett munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetésben részesült. A laudációban egyebek mellett elhangzott, hogy a díjazott többször szót emelt a szlovák kisebbségellenes intézkedések ellen, védelmébe vette a magyar tanítási nyelvű kisiskolákat, felhívta az uniós képviselők figyelmét a roma nők tarthatatlan munka-erő-piaci helyzetére és felidézte Malina Hedvig esetét is.

Dráfi Mátyás Jászai-díjas színművész, érdemes művész, a Komáromi Jókai Színház örökös tagja, a Teátrum Színházi Polgári Társulás társvezetője a hazai magyarság össze-tartozását erősítő, illetve kulturális és nyelvi identitásának megőrzését szolgáló tevékenységéért a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült. Az ismert színész öt és fél évtizedes eddigi pályafutása során több mint 250 szerepet alakított, emellett nagyszerű versmondó és hiteles közösségi ember.

Dunajszky Géza közíró, a pozsonyligetfalui Emlékmű-előkészítő Bizottság alapítója és titkára a hazai magyar kulturális életet színesítő, szerteágazó tevékenysége elismeréseként a Magyar Ezüst Érdemkeresztet vehette át a nagykövet asszonytól. A laudációban elhangzott, hogy Dunajszky zenei szakíróként, publicistaként, kórusvezetőként, kulturális rendezvények fáradhatatlan szervezőjeként, valamint amatőr helytörténészként is sokat tett a hazai magyarságért.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?