A világörökség részévé váltak a bécsi kávéházak

Bécs |

<p>A napokban az UNESCO szellemi kulturális örökségként a világörökség részévé avatta a bécsi kávéházakat. A városban több mint 800 kávéház üzemel.</p>

Ebből mintegy 150 a mai napig klasszikus berendezésű, s a felszolgálók hagyományos fekete-fehér öltözéket viselnek.

Minden hivatásnak, művészkörnek van saját törzshelye, a politikusoknak pedig a parlament, a városháza és a szocialista pártszékház közvetlen közelében található Landtmann a legendás kávéházuk, ahol újságokat olvasnak, filozofálnak, beszélgetnek, vagy éppen nyugodtan, csöndben kortyolgatják a kávéjukat.

A szecesszió művészeinek a törzshelye az 50 eurócentest is díszítő Szecesszió-palota közelében lévő Museum Café. Itt olyan személyiségek éltek társasági életet, mint Gustav Klimt, Egon Schiele, Oskar Kokoschka, Joseph Roth, Karl Kraus, Georg Trakl, Elias Canetti, Robert Musil, Alban Berg, Lehár Ferenc, Otto Wagner. Szintén az első kerület leghíresebb kávéházai közé tartozik a Hawelka, amelyet ma is Leopold Hawelka vezet! Itt gyűltek össze az 1950-es és 60-as években az ellenzéki művészcsoportok, sőt, olyan nagy írók, mint Heimito von Doderer és H.C. Artmann is itt töltötték estéiket. A Dorotheergasse 6-os címen található kávéházat azonban az új, dohányzásellenes törvény megfosztotta egyik hangulati elemétől, a cigarettafüsttől. Az osztrák művészeti elit tiltakozott a törvény ellen, mivel a Hawelka hangulatához a pöfékelés is hozzátartozott.

Vannak olyan kávéházak is, amelyek a legmodernebb trendeket követik: a Café Drechsler például zongora helyett DJ-szettekkel várja a vendégeit.

A belváros Ring és a Gürtel közti kerületeiben, így a hatodikban is vannak híres kávéházak: a Mariahilferstraße forgatagában felüdülést jelent a Café Ritter, a Gumpendorferstraßén pedig a romantikus Café Sperl várja a látogatókat. A nyolcadik kerületi Josefstädterstraßén lévő a Hummel is a hagyományos kávéházak közé tartozik.

Kávézók a külvárosokban is találhatóak, a hegyvidéki kerületekben (főként Döblingben) az autochton újborokat mérő Heurigerek jelentik a különleges élményt. A különböző nemzeti kisebbségeknek saját kávézóik vannak, így számtalan jugoszláv kávézó/kocsma mellett a magyar Pilvax – amely a Collegium Hungaricum, azaz a bécsi magyar intézet épületében található – is fémjelzi Bécset. A diákok életében a kávéházi funkciókat gyakran inkább a hangulatos kiskocsmák, valamint a zenészeknek is fellépési helyet biztosító étkezdék (pl. Tunnel) töltik be. A kávézás hagyománya azonban így, megváltozott külsőségek mellett is tovább él.

A „bécsi kávénak” is számtalan változata létezik: a fekete vagy mokka erős, tej nélküli kávé, a kicsi vagy nagy barna pedig a fekete tejszínhabos változata. A „Verlängerter”, vagyis hosszúkávé a fekete vagy barna, melegvízzel felengedve. A híres Wiener Melange enyhén hosszított mokka, forró tejjel és tejszínhabbal. A Fiaker rumos mokka, a török kávé szűretlen mokka, a „bécsi jegeskávé” pedig hideg kávé vaníliafagyival és tejszínhabbal. A Blümchenkaffee (Virágocska kávé) néven illetett kávéfajta jellegzetessége, hogy olyan híg, hogy a porceláncsésze alján lévő virágminta is átlátszik rajta.

Posta Ákos István

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?