A végtelen variációk felé

A végtelen variációk felé címmel köszönti a folyóirat a 65 éves Cselényi Lászlót.

A végtelen variációk felé címmel köszönti a folyóirat a 65 éves Cselényi Lászlót. Azt a költőt, aki „szóhalmazokból, gondolatszilánkokból, élmények és ötletek sokaságából épített katedrálist, hatalmas tömbbé formálva azt az egyetlen, elképzelt verset, melyet évtizedek óta, lebírhatatlan akarattal és makacs elhatározással magában hordott”. ĺzelítőt ad a folyóirat abból a gyűjteményes kötetből, melynek szerzői Cselényi László munkásságát értékelték tanulmányokban, kritikákban az elmúlt évtizedekben.

A szépirodalmi rovatban Kovács András Ferenc kolozsvári költő versei mellett Gyüre Lajos, Csáky Károly, Zalaba Zsuzsa, Vörös Péter, Hudák Katalin, valamint Juraj Kuniak verseit olvashatjuk. Két első közlés is szerepel, Tóth Ivett és Tuba Szunyog Zsuzsa mutatkozik be. A prózát Maros András akciónovellája, valamint Viera Švenková A szexről pedig mondjon le! című novellája képviseli. Gál Éva előadását is közli a folyóirat, A két világháború közötti csehszlovákiai magyar regény és Neubauer Pál címmel.

A Felvidék iskolaügye a dualizmus éveiben című tanulmány második részét is közli a lap. Popély Gyula a közép- és szakiskolák helyzetét vizsgálja az említett időszakban. A kritikarovatban L. Erdélyi Margit Sajátos értékek a drámában címmel Sájter Laura kötetéről írt. Szalay Adrienn Szeretném, ha Isten kicserélne minket címmel Nádas Péter Temetés című művét elemzi, Demján Adalbert pedig (Irodalmi és nyelvi interpretációk címmel) a besztercebányai Bél Mátyás Tudományegyetem Filológiai Karán működő Hungarisztikai Tanszék kutatógárdájának munkáit felsorakoztató kötetről írt recenziót. A lapot Bánkuti István (Budapest) műveivel illusztrálták. (dz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?