A változatos étrend

Változó világban élünk. Napjainkat bizony sokszor megkeserítik az állandó problémák. Gyakran táplálkozásunk sem olyan, hogy megfelelne az egészséges életmódnak. Nincs lehangolóbb, mint az unalmas egyhangú konyha.

Változó világban élünk. Napjainkat bizony sokszor megkeserítik az állandó problémák. Gyakran táplálkozásunk sem olyan, hogy megfelelne az egészséges életmódnak. Nincs lehangolóbb, mint az unalmas egyhangú konyha. Akár fizikai, akár szellemi dolgozók étrendjéről beszélünk, egészségesek vagy betegek élelmezését tekintjük, a változatosság a mai ember életének elengedhetetlen követelménye.

Nagyon sok háziasszony hajlamos arra, hogy hosszú évek során soha nem újít, mindig csak a megszokott ételeket ismétli. Fél minden változtatástól, a próbálgatásoktól, úgymond, így szokta meg. Példának okául a zöldbabot csak levesnek készíti, a csirkéből is csak a hagyományos pörköltet főzi meg, esetleg sütve vagy kirántva tálalja. Hosszú évek óta nem tapasztalható konyhájában változás, ami pedig nagyon egyoldalú táplálkozáshoz vezet.

A tudomány egyre inkább fejlődik, láthatjuk tehát, hogy micsoda sokféleségét tárja fel a szükséges vitaminoknak, tápanyagoknak, amelyek feldolgozása a változatos formákat is megkívánja.

Bizonyára szinte mindenki ismeri az olyan pillanatokat, amikor megkívánjuk pl. a csokoládét, a sört vagy a sült krumplit. A tudomány most újra visszakanyarodik ahhoz a felfedezéshez, hogy a test megkívánással jelzi, mire van igazán szüksége.

Egyféle nyersanyag felhasználásával is biztosíthatunk változatos étrendet, ha különböző ételtípusokat állítunk elő. Még például a kelkáposztát is legalább tízféleképpen készíthetjük el (rakottan, kirántva, levesnek, töltve, köretnek, sajttal töltve stb.).

Étrendünk összeállításánál jó, ha figyelünk az ízek összhangjára. Tervezzük meg előre a napi menüt, hogy az étkezés változatos legyen. Savanykás levesek után például ne adjunk savanyú főzeléket (sóskaleves után paradicsomos káposztát, vagy gyümölcsleves után gyümölcsös tésztafélét).

A hasonló színek ismétlődése sem túl jó megoldás, az étvágy felkeltése célájból fehér színű leves és fehér színű főzelék.

Jó, ha arra is ügyelünk, hogy azonos ételek lehetőleg ne ismétlődjenek hetenként, esetleg a hétnek ugyanazon a napján, mert egyhangú, és étvágytalansághoz vezet.

Napjainkban már senkinek sem kell hangsúlyozni a vitaminok jelentős szerepét. Mindenki tudja, hogy egészségünk érdekében a lehető legtöbb zöldséget, gyümölcsöt kellene fogyasztanunk. Ezért salátákat lehetőleg ne csak a húsokhoz adjunk, a száraz bab- vagy borsófőzelékhez például nagyon jól illik a nyers savanyú káposzta, a cékla, esetleg a lencséhez a reszelt torma. Kifőtt tésztákhoz, mint a tojásos galuska, jól illik a fejes saláta, burgonyás ételekhez is mindig adjunk valamilyen nyers salátát.

Készítsünk gyakran halat is. Ma már a legtöbb helyen nagyon sokféle hal kapható.

Természetesen jó, ha az idény különlegességeit is lehetőségünkhöz mérten használjuk ki. Kora tavasszal a zsenge salátaféléket, nyáron a sokféle zöldséget, ősszel szintén az idénynek megfelelő zöldségeket részesítsük előnyben, télen pedig kiegészíthetjük, változatossá tehetjük konyhánkat mélyhűtött készítményekkel.

Ma már rengeteg szakácskönyv kapható. Főleg a kezdő háziasszonyoknak ajánlható ezek forgatása.

Persze, a gyakorlottabbak is felfrissíthetik újfajta ételleírásokkal, ötletekkel konyhájukat. A változatos konyha megvalósítása nem csupán pénzkérdés, inkább a háziasszony ügyességén, fantáziáján, jó ízlésén és gyakorlati tudásán múlik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?