A tudás időtálló befektetés

Magas színvonalú szakmai képzés, tudományos kutatói gyakorlat megszerzése, kapcsolatok egymás között s a tudományos élet neves képviselőivel, közösség kialakulása, a legváltozatosabb lehetőségek megteremtése – leginkább így foglalták össze tapasztalataikat a Selye János Kollégium első végzettjei, akik szombaton Komáromban vették át oklevelüket, s számoltak be élményeikről.

A Selye Kollégiumnak és a közgazdászképzésnek a Tiszti Pavilon ad otthontDömötör Ede felvételer „Sokan talán még nem látják, hogy a felvidéki magyar tudományosság egyik legmeghatározóbb szellemi iskolája van kialakulóban” – jegyezte meg beszédében Szabó Zoltán, a Selye János Kollégium ügyvezető igazgatója. Ugyanakkor nem kevesen, s nem pusztán ebben a pillanatban, hanem már az elitképző kollégium tervezgetésekor, alapításakor felismerték az intézmény jelentőségét. A szombati eseményen nemcsak a kollégium hazai „bábái” voltak jelen, hanem mindazon intézmények, szervezetek és testületek képviselői, amelyek az elmúlt időszakban nagyban hozzájárultak a láthatatlan kollégium fenntartásához: Pálinkás József magyar oktatási miniszter, Gál András Levente oktatási államtitkár, Szabó Tibor, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnöke, Boros Miklós, Magyarország szlovákiai nagykövete, Csikán Attila, a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem igazgatója, Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke, Ríz Ádám oktatási minisztériumi osztályvezető, Horváth Tamás, a Márton Áron Szakkollégium igazgatója, Czimbalmosné Molnár Éva, a pozsonyi Magyar Intézet igazgatója. A hazai közélet jeles képviselői közül Harna István építési és régiófejlesztési miniszter, Bauer Edit, a szociális és munkaügyi minisztérium államtitkára, Szigeti László oktatási államtitkár, Jarábik Gabriella, a kulturális minisztérium főosztályvezetője, Keszegh Margit, a Komáromi járás elöljárója, továbbá Pásztor István, Komárom polgármestere vett részt az ünnepélyen.

„Először adatott meg számunkra az a történelmi lehetőség, hogy másokkal együtt, egyszerre, nem lemaradva lépjünk be egy új társadalomba. Hogy mi kell ehhez? Ennek az új társadalomnak alapvető feltétele a szellem és a tudás. Ha beruházunk, a tudásba ruházzunk be, mert itt a legbiztosabb, a legidőtálóbb a megtérülés” – hangsúlyozta Bauer Győző akadémikus, a kollégium elnöke az intézmény jelentőségével kapcsolatban, kiemelve, hogy egy tudós, saját területe szakembereként társadalmi elitté csak a jóakarat, a kölcsönös tisztelet, az összetartás és a közösségi szellem jegyében válhat. Pálinkás József a kollégium eddigi teljesítményét méltatva kifejtette, az intézmény példásan teljesíti feladatát, amikor egyszerre kapcsolja be tagjait a szellemi élet világáramlataiba, s köti őket a szülőföldjükhöz. A magyar oktatási miniszter szimbolikus jelentőségű eseményként értékelte, hogy az első végzettek akkor hagyják el a kollégiumot, amikor Komáromban elindul az a közgazdászképzés, amely majdan alapjává válhat egy szlovákiai magyar egyetemnek. Egy egyetemnek, melynek a volt „selyés” diákok lehetnek majd a tanárai.

Komáromban ugyanis szintén szombaton tartotta ünnepélyes tanévnyitóját a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem kihelyezett kara. A most induló közgazdászképzés elsődleges célja, hogy olyan szakembereket képezzen, akik átfogó tudással és vezetési képességekkel rendelkeznek az üzleti élet valamennyi ágában, továbbá nemzetközi színvonalon is képesek döntéseket előkészíteni és megvalósítani. Az oktatás nyelve túlnyomó részben a magyar lesz, hiszen a képzés létrehozásakor elsődleges célként szerepelt az is, hogy a felvidéki magyar fiatalok egy magyar nyelvű, modern, egyetemi szintű képzésben vehessenek részt, és az oktatás befejeztével a szülőföldjükön tudjanak érvényesülni. Ha felfut az intézmény, öt éven belül 1000-1500 hallgató tanul és 100-150 tanár oktat majd az egyetemen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?