A torokhangok fesztiválja

Somorja. Egy különleges ének-technikát szeretne népszerű-síteni a felhangéneklés és a felhangok fesztiválja, amelyet holnap rendeznek meg So-morján.

Somorja. Egy különleges ének-technikát szeretne népszerű-síteni a felhangéneklés és a felhangok fesztiválja, amelyet holnap rendeznek meg So-morján. A 19 órakor kezdődő programnak az At Home Gallery, azaz a kiváló akusz-tikájú zsinagóga ad otthont.

A szervezők a nagyközönség mellett zenetanárokat, szakembereket is várnak. Feltételezik ugyanis, hogy az ott hallható produkcióktól nekik is leesik az álluk.

A felhangéneklés egy kétszólamú éneklési mód, az énekes egyszerre a két hangot ad ki: egy alaphangot és a hozzá képest bizonyos intervallummal magasabb úgynevezett felhangot. Ez leginkább a furulya hangjára hasonlít. Az énekes rezonanciatérként használja a szájüregét és a nyelvét. A szibériai nemzetiségek kultúrájuk és nemzeti hagyományuk részeként tartják számon ezt a technikát, leginkább Tuvában, de felhangénekléssel találkozhatunk Mongóliában és Tibetben is. A technika torokhangon való éneklés néven is ismert. A technika iránti első nyugati érdeklődő Karlheinz Stockhausen zeneszerző volt, a szélesebb nyilvánosság elé a felhangéneklés a 70-es években került.

A somorjai fesztiválon fellép a csehországi Spektrum felhangkórus, amelyet a terület egyik legjobbjának tartanak Európában. A klasszikus karéneklést gazdagítja felhangénekléssel, egyedi hangzást teremtve. Rami Shaafi felhangénekes és multiinstrumentalista Nagy-Britanniából érkezik. A koncertek mellett oktatással és muzikoterápiával is foglalkozik. Számos, felhangot kibocsátó hangszeren – didzseridu, doromb, tibeti hangtálak, indián sípok, szimfonikus gongok – játszik. A torokéneklés keleti hagyományát és a tradicionális mongol húros hangszert, a morin khuurt a svájci Marc Brogli hozza el Somorjára, aki mongol mesterektől tanulta a technikát. A hazai színeket Juraj Dura Turtev képviseli, ki a szervezők csapatát is erősíti. A torokéneklést a csend és a szeretet zenéjének tartó művész vendégeivel lép színpadra, akik az ő énekét ötvözik többzsánerű produkcióvá. (juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?