A tizennegyedik Szoba

<p>Túlzás nélkül állíthatjuk: a Magyarországon megjelenő, kétnyelvű The Room magazin világszínvonalú kiadvány. És nemcsak küllemében – tartalmában is.</p>

Nem könnyű új lapokkal, új magazinokkal betörni az újságos standokon. A piac – látszólag – telített. Főleg mostanság, amikor a külföldi kiadványok szabad áramlását tapasztaljuk. Bécsben, Prágában, Pozsonyban, Budapesten nem nehéz beszerezni ugyanazt a kulturális sajtóterméket, filmmel, képzőművészettel, színházzal és divattal egyszerre foglalkozó, havonta, negyed- vagy félévente megjelenő lapszámokat. A kínálat széles, ízlésünk, érdeklődésünk, kíváncsiságunk és „gyűjtőszenvedélyünk” vezethet a választásban.

A The Room nem most indult olvasóhódító útján. Hódít már nyolcadik esztendeje. Bár évente kétszer jelenik csak meg, legfrissebb száma, a 14. igazán exkluzív példány. Formájával, vastagságával, eleganciájával mindenképpen. De tartalmával is. Címlapján Tilda Swinton, a világ egyik legizgalmasabb színésznője, a mozi örök és felülmúlhatatlan Orlandója. Hapák Péter készítette a portrét, az a Hapák Péter, aki a New York-i Time magazin fotósa. Nem Budapestről – helyből! A hat órán át tartó kinti fotózás eredménye az a nyolc kép is, amely a lapban közölt terjedelmes Tilda Swinton-interjú része. Lenyűgöző felvételek. Izgalmasak, fantáziadúsak, különlegesek és mégis egyszerűek. Egyszerűek, mert letisztultak, nem kábítanak „hozzáadott értékekkel”, itt csak a színész egyénisége kábító, androgün lénye, furcsa arca, szuggesztív tekintete.

Mit kínál még a magazin?

A punk a Vuitton házban című képes összeállítás egy szokatlan állatsereget, egy egzotikus állatrajt mutat be, amelynek megálmodója és készítője, Achilleos mester eredetileg bábművész, de különböző színházi produkciók díszlettervezőjeként, sőt kirakatrendezőként is dolgozik. Táskákat, kulcstartókat, pénztárcákat házasított különböző kisállatokkal, bizonyítva, hogy az emberi fantázia nem ismer határokat.

Öt fiatal magyar színésznőt is bemutat a lap. Mészáros Piroskát és Martinovics Dorinát a Nemzeti Színházból, Kiss Diána Magdolnát a Hoppart, Tenki Rékát és Jordán Adélt a Katona József Színház társulatából. Hencz Péter egész oldalas fekete-fehér fotói rengeteget hozzátesznek az interjúkhoz.

KEPP showroom: négy fiatal díszlettervező nemzetközi porondon. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textil szakán végzett lányok nagy léptekkel haladnak előre a pályán, új kollekciójuk elválaszthatatlan a természettől.

A divat a kultúra fontos eleme, állítja Valerie Steele, a világ egyik neves divatteoretikusa, aki a Yale Egyetemen hallgatott modern európai kultúr- és eszmetörténetet. Vele is egy terjedelmesebb beszélgetés révén ismerkedhet meg az olvasó. A New Yorkban élő, magyar származású festőművész, Rita Aschermann (Bakos Rita) első budapesti, a Ludwig Múzeumban nyílt kiállítása kapcsán vall magáról a The Room oldalain. A szexuális függőség balladája című fotósorozatával a Tiger Lilliest is megihlető Nan Goldin Tarr Béla, a világhírű magyar filmrendező rajongója. Három fotójához nyílik meg egy hosszú beszélgetésben, amely után az Üzbegisztánból származó filmrendező-testvérpár, Danila és Luka Kostil vallanak az alkalmazott filmezésről, Oroszországról, szórakozásról és szomorúságról, futó projektekről és szoros együttműködésükről.

Dion Lee, a fiatal ausztrál divattervező egyelőre nem világhírű, de nagyon hamar az lehet, állítja a lap. Szabászati bravúrokkal és rafinált trükkökkel gazdagított ruhái mögé lát, aki elolvassa a vele készült anyagot.

A hátralevő oldalak ugyancsak a divatról szólnak. A világ legrangosabb magazinjaiba illő, parádés fotósorozatokkal. Itt láthatjuk Czukor Balázst, nemzedékének egyik izgalmas színészegyéniségét is. Modellként szerepel azon a képsorozaton, amely a flaszterről egy sötét parkba viszi különböző öltönyökben, őszi-téli kabátokban.

A The Room legutóbbi száma ugyanis ősz/téli lapszám. Remek olvasnivaló egy csésze illatos tea mellé. Különösen azoknak, akik eddig az Andy Warhol által alapított amerikai Interview megszállott vásárlói.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?