A színészek otthon készülnek

dd
Komárom |

Március 10. óta zárva tart a Komáromi Jókai Színház. A koronavírus-járvány berobbanását megelőzni hivatott korlátozások miatt elmaradt a Szeretkezz, ne háborúzz! című Arisztophanész-átirat március végére tervezett ősbemutatója, és a Covid-19 áldozatául esett Móricz Zsigmond Rokonokja is. Tóth Tibor igazgató azzal számol, hogy ez az évad gyakorlatilag véget ért.

A színház munkatársai ezekben a hetekben napi 5 órában dolgoznak, figyelembe véve az egészségügyi, járványmegelőző szabályokat, ajánlásokat. „A fenntartótól mi is megkaptuk az alapvető rendeletre, vagyis a kulturális intézmények bezárására vonatkozó útmutatást. Köteleztek minket a betartására, emellett ki kell mutatnunk azt a tevékenységet, ami ilyen helyzetben is végezhető – ismerteti a jelenlegi állapotokat Tóth Tibor. – A segédszemélyzet, a technikusok a raktárak, műhelyek, garázsok, gépjárművek karbantartását, takarítását, javítását kapták feladatul, ügyelve arra, hogy egyszerre túl sokan ne tartózkodjanak egy helyen.

A színészek otthon készülnek: felújítunk egyes előadásokat, a Szeretkezz, ne háborúzz! próbafolyamata egy héttel a főpróbák előtt szakadt félbe, és meg fogják kapni a Rokonok szövegkönyvét is, bár tudjuk, hogy ebben az évadban esélyünk sincs a bemutatóra. Persze, ez nem mehet így a végtelenségig. Ebben a hónapban mindenkinek átutaltuk az alapfizetését, de Zsolna megyéből már azt hallom, hogy 60 százalékra csökkentik a kulturális intézményekben dolgozók bérét. Hogy nálunk milyen intézkedések jönnek, az a jövő zenéje. Nyitra megyétől havi bontásban, vagyis 1/12 részletekben kapjuk a támogatást, ebből fizetjük a béreket, a fenntartási költségeket.

Ha a dotáció összege csökken, azt nekünk is oldanunk kell.”
Tóth Tibor úgy fogalmaz, többvariációs mentőterven dolgozik, és nem könnyíti meg a munkát, hogy a legtöbb tényező bizonytalan. Egyelőre az sem látható előre, hogy szeptemberben elindulhat-e annak rendje s módja szerint az új évad. Pillanatnyilag egy pont tűnik fixnek: hogy a 2019/2020-as szezon végéig több mint 60 előadás marad el, és nagyobbrészt ebből adódóan mintegy 100 ezer euró saját bevételtől esik el a Jókai Színház.

A direktor szerint ez a kiesés, bár megszorítások árán, de még kezelhető, viszont minden további mínusz a katasztrófa-forgatókönyvhöz viszi közelebb a teátrumot.
Komáromban azért is érzékeny a helyzet, mert éppen az igazgatóváltás folyamatát szakította meg kritikus ponton a koronavírus-járvány. A fenntartó, vagyis Nyitra megye tavaly decemberben hirdetett pályázatot (egyéb intézmények mellett) a Jókai Színház igazgatói tisztségére, a döntőbizottság február végén hallgatta meg a pályázókat, Fabó Máriát, a színház marketingvezetőjét, valamint Gál Tamás színművészt, a Csavar Színház alapítóját – és utóbbit javasolta a posztra.

Az előterjesztésről a Nyitra megyei közgyűlésnek kellett volna döntenie március 30-án, ez az ülés viszont a közben elrendelt korlátozások miatt elmaradt. Tóth Tibor jelen pillanatban megbízott igazgatóként irányítja a színházat, január elejétől érvényes megbízatása az igazgatói pályázat lezárásáig, de legfeljebb hat hónapig, vagyis június 30-ig szól. Ezzel kapcsolatban azt mondja: a jelenlegi helyzetben is úgy vezeti a színházat, mint amikor hosszabb távra tervezett.

„Amint kinevezik az új igazgatót, átadom neki a hivatalt, onnantól az ő feladata, az ő felelőssége az ügymenet biztosítása. Szerettem volna jó kondícióban átadni a színházat, és ehhez bő egy hónappal ezelőtt még minden feltétel adott volt. Most olyan állapotban tudom átadni, amilyenben rajtunk kívül álló körülmények miatt van” – teszi hozzá Tóth Tibor.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?