A Sziget és közönsége

Budapest |

<p>Vasárnapi adatokkal értelemszerűen még nem szolgálhatunk, de szombat este ismét ki kellett tenni a &bdquo;megtelt&rdquo; táblát a Sziget bejáratánál, azaz elfogyott az összes napijegy. A magyarok többsége csak egy-két napot szemel ki magának a fesztiválon, általában a hétvégét.</p>

Vélhetően nem a szombat esti nagyszínpados produkció, a Muse-koncert érdekelte ennyire a közönséget, hanem maga a fesztivál. Ezt azért valószínűsíthetjük, mert a brit rocktriót, amely a 2000-es évek elején élte fénykorát, egy budapesti stadionkoncertre nem merik lekötni, a Szigeten viszont már másodszor lép fel fő műsoridőben. (Egyébként érdemes volt megnézni őket, mert jól áll nekik, hogy az utóbbi években egyre inkább elmozdultak elektronikus irányba. Sőt talán izgalmasabbak élőben, mint lemezen.)

A Sziget közönsége mára alaposan megváltozott: a hetijegyesek 85 százaléka külföldi. A külföldiek közül a legtöbben Hollandiából és az Egyesült Királyságból érkeznek. A szigetlakó külföldiek harmadik legnépesebb csoportját a franciák teszik ki, őket követik Olaszország, Németország és Svájc állampolgárai. A fesztivál legtöbb résztvevőjét adó tízes listára még a távoli Ausztrália is felkerült, ahonnan jóval több mint ezren váltottak hetijegyet a fesztiválra. Nemcsak a benti árakat alakították hozzájuk, hanem a zenei kínálatot is, legalábbis a három legnagyobb színpadon feltűnően sok az olyan előadó, akiket tájainkon kevesen ismernek, tőlünk nyugatabbra viszont A-listás sztároknak számítanak. Ez persze pozitív tendencia, hiszen így mi is szippanthatunk egy kis frisset. Egyetlen példa: Travis Scott, az amerikai rockzene ifjú megújítója és legnagyobb showmanje nehezen töltené meg az Akváriumot Budapesten vagy a Régi vásárcsarnokot Pozsonyban, a Szigeten viszont alig fért be a közönség az egyébként jó háromezer főt befogadni képes A38 sátorba. A kiszámíthatatlan, öntörvényű Scott a napokban több nyugat-európai fesztiválfellépését is lemondta, a Szigetre azonban eljött – talán kíváncsiságból.

Azért a hazaiak is elég jól állnak statisztikai szempontból. A fő támogató bank felmérése szerint a magyar fiatalok 24 százaléka – a fővárosiaknak pedig majdnem a fele – legalább egyszer járt már a Szigeten. A szlovákiai magyarok számát nehéz megállapítani, mivel sokan Magyarországon vesznek jegyet. Az idei statisztikákból azonban végre ez is kiderül, vagy legalább annyi, hogy hány szlovák állampolgár lépett be a fesztiválra. A szervezők ugyanis a beengedésnél mindenkinek beszkennelik a személyijét, útlevelét, az adatokat később összesítik. Addig is engedtessék meg nekünk egy hozzávetőleges becslés: szerintünk 20 ezer fő körül mozog a Szigetre látogató szlovák állampolgárok száma.

A közönség összetételének megváltozása miatt mára szinte teljesen eltűntek a Hajógyári-szigetről a magyar nyelvű színházi előadások, a humorfesztivál és a kerekasztal-beszélgetések. Naponta van viszont angol nyelvű stand up comedy, TED-X előadások, és még a magyar filmeket is angol felirattal vetítik. A szövegközpontú programok helyett az univerzális nyelven megszólaló táncelőadások, artistaprodukciók, a zenére és a vizualitásra építő művészeti ágak vannak többségben. A Nagy Utcaszínház például minden évben óriási sikert arat, annak ellenére, hogy néha becsúszik egy-egy hatásvadász produkció. Idén viszont mindenképp érdemes megnézni (naponta éjjel 11-től) azt az álomszerű, Jules Verne világát is megidéző mesét, amelyet a francia Transe Express ad elő, és amelynek fele a levegőben zajlik, másik fele pedig a víz alatt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?