A szabadság felé vezető út

kép

Ondrej Nepela életének játékfilmes feldolgozására készül Jakub Červenka. Jelenleg az alkotói filmes stáb összeállítása folyik, a forgatás megkezdését 2023 végére tervezik, a kész filmet 2024-ben láthatják a mozinézők.

Nepela edzőjét, Hilda Múdrát Jana Nagyová alakítja. Őt a kultikus Arabela hercegnőként ismerték meg a nézők, aztán sokáig távol volt a film világától. Ondrej Nepela megszemélyesítőjét egyelőre nem találták meg, de a színészválogatás az ő szerepére – a Bontonfilm sajtóhíre szerint – a végső fázisához érkezett.

A kamerát a legendás operatőr, Martin Štrba kezeli majd, aki Martin Šulík rendező állandó munkatársa. A kosztümtervezés is kiváló kezekbe kerül, a többszörös Cseh Oroszlán és Nap a Hálóban díjjal kitüntetett Katarína Štrbová Bieliková „öltözteti” a szereplőket.

Ondrej Nepela egy korszak sportolóideálja volt, évek szóltak róla a műkorcsolyában. A legendás műkorcsolyázó olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok és ötszörös Európa-bajnok volt, akit Szlovákiában a 20. század legjobb sportolójának választottak.

A tervezett film, mely a Nepela: A szabadság felé vezető út munkacímet kapta, a műkorcsolyázónak arra a kritikus napjára fókuszál, amikor a világra szóló sikereket maga mögött tudva sorsfordító választás elé került. Döntenie kellett, elhagyja-e a számára aranykalitkát jelentő Csehszlovákiát, amelyet sportolóként reprezentált. Az hajtotta őt, hogy szabadon élhessen és aggadalom nélkül szerethessen, ne kelljen megbélyegzéstől tartania. Attól rettegett ugyanis, ha kiderül szexuális orientáltsága, semmivé válik mindaz, aminek az életét szentelte.

A rezsim nyomást gyakorolt rá és ultimátum elé állította – a készülő film azt is feltárja, mivel és miként kényszerítették. Ahogy a rá gyakorolt nyomás személyes következményére is rávilágít, vagyis arra, hogy Nepela az 1973-as pozsonyi világbajnokságon készült korabeli felvételeken miért nem örült felhőtlenül a világbajnoki címnek, holott élete győzelme volt ez.

„Mi késztetett arra, hogy filmet forgassak a mára csaknem elfeledett Ondrej Nepeláról? Egyrészt élettörténetének időfelettisége, másrészt az üzenet, amelyet ránk hagyott, s amely ma, a 21. század embere számára is aktuális. Ez a személyi szabadság tiszteletben tartása és az önmegvalósítás lehetősége – mondta Jakub Červenka, a készülő film rendezője és producere. – Olyan filmet szeretnék forgatni, amely erős üzenetével nemzetközi viszonylatban is érthető lesz a helyi vonatkozású korabeli tények részletes ismerete nélkül is” – tette hozzá.

A cseh–szlovák filmgyártásban nem előzmény nélküli a sportolókról készült életrajzi film. David Ondříček a leghíresebb cseh maratonfutóról, Emil Zátopek négyszeres olimpiai bajnokról forgatott. Zátopek hazájában sokáig nemzeti hősnek számított, de a prágai tavaszt követően politikai okok miatt uránbányába küldték dolgozni.

Tomáš Hodan Az utolsó verseny című drámáját tavasszal vetítették a hazai mozik. A film a cseh sífutóversenyek kezdetét idézi meg, és a síelés megszállotjai, Bohumil Hanč, Václav Vrbata és Emerich Rath valós történetét dolgozza fel, az Óriás-hegységben megrendezett 1913-as, 50 kilométeres sífutó versenyt állítva fókuszba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?