A swing és a dzsessz nagykövetei

<p>Igazi jó hír a swing és a múlt század negyvenes éveinek zenéje iránt lelkesedőknek: január 14-én a világhírű Glenn Miller Orchestra ad koncertet Pozsonyban, a Szlovák Rádió hangversenytermében.</p>

A kiváló Will Salden vezette bigband „G. M. O. Meets the Giants of Jazz, Swing and Entertainment” című műsorában Glenn Miller, valamint olyan zenei legendák közkedvelt dzsessz- és swingszerzeményeit szólaltatja meg, mint George Gershwin vagy Cole Porter.

A Glenn Miller Orchestra 1938-ban alakult, és egy év leforgása alatt az Egyesült Államok legnépszerűbb swing zenekarává vált. Nem csak az amerikai közönséget hódította meg szinte pillanatok alatt: ugyanilyen gyorsan lopta be magát az európai közönség szívébe is. 1944-ben a zenekar Skóciában mutatkozott be először élő rádióadásban, amelyet néhány nap múlva hangos sikert arató hangversenyeik követtek. Az európai bemutatkozás Glenn Miller számára sajnos tragikusan végződött: 1944. december 15-én a Párizsba tartó repülőgép, mellyel a negyvenesztendős zenekarvezető utazott, lezuhant. S bár a gép roncsait és az áldozatok holttestét soha nem találták meg, a swing királyát halottnak nyilvánították.

Noha Glenn Miller csupán öt évig élvezhette sztárkarrierjét, máig ő a leghíresebb vezetője annak a swing zenekarnak, amely hetven év elteltével sem veszített semmit népszerűségéből, sőt – a G. M. O. márkanév évente 180 alkalommal vonzza a koncerttermekbe a közönséget. Az alapítója nevét viselő zenekart 1978 óta a holland származású kiváló karmester, Will Salden vezeti. (ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?