A svéd álom vége

<p>Közép-Kelet-Európából figyelve Svédország a többi államot messze megelőzve emelkedik ki a jóléti államok sorából, már-már a csoda megvalósítójaként tekintenek rá.&nbsp;</p>

Lipcsey Emőke új, A vadnyúl bukfencet vet című regényében, ha nem is a Svédországról kialakult mítosz lerombolására, de mindenképp a legendák és a valóság következetes elválasztására tesz kísérletet.

Mert akár hisszük, akár nem, Svédországban is létezik a hétköznapok betonszürkéje és az azzal járó nyomasztó frusztráció és stressz, még ott sem voltak képesek megóvni az embert a legrosszabb tulajdonságaitól, önmagától, a rosszul kivitelezett tettek következményeitől.

A több évtizede Svédországban élő szerző könyve a műfaji besorolás szerint regény, de amit kapunk, az túlnő a regény keretein. Egyszerre szociografikus, dokumentarista krimivé felhizlalt, társadalomkritikus szöveggel állunk szemben, amely kallódó, a svéd modell negatívumait elszenvedő szereplőin keresztül tárja fel az eredeti elképzelések sikertelenségét, olyan globális problémákkal tetézve mindezt, mint a terrorizmus vagy a GMO. A svéd történelem sötét részletei is helyet kapnak a könyvben. Talán nem annyira köztudott, hogy Svédországban a harmincas évektől egészen a hatvanas évek végéig a társadalom több, a megítélések szerint az állam működését veszélyeztető csoportjára kiterjesztett, a náci módszereket idéző sterilizálást hajtottak végre.

A mondatok helyenkénti ügyetlenségét, egy-egy giccsesebb megoldást ellensúlyozza a jól felépített és végig izgalmas fordulatokban bővelkedő történetvezetés. A szerző tökéletesen kihasználja újságírói képzettségét, tények és fikció keveredése egy pillanatig nem gyengíti egymást, illetve Lipcsey végig objektív marad, egyik szereplőjéről sem mond ítéletet, mindösszesen elmondja, helyzetbe hozza őket.

Lipcsey Emőke, egy krimihez híven, könyve végére tartogatja a csattanót, hogy aki az utolsó oldalakig érve a Svédországból kiábrándulás hatása alá került, egy újabb, nem várt mélységbe keveredjen.

Lipcsey Emőke: A vadnyúl bukfencet vet. Kortárs Kiadó, 2017.

Értékelés: 7/10

Ayhan Gökhan

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?