A Sorstalanság sorsa

Elfogyott a pénz. A „régi”. Ami volt. Az „új” pedig – köztük az Európai Unió filmalapjától – még nem érkezett meg. Ennek következtében pár nappal ezelőtt leállt a Sorstalanság forgatása. A Nobel-díjas Kertész Imre regényéből készülő filmből egy órányi anyag már a vágóasztalt is elhagyta.

Koltai Lajos rendező gyerekszereplők gyűrűjébenA hátralévő forgatáshoz szükséges komoly összeg átutalásához időt kértek az illetékesek. Ha a koprodukciós partnerek néhány héten belül nem lépnek, valószínűleg hitelt vesz fel a produkció.

A Koltai Lajos rendezésében születő alkotás a külföldi részvétel ilyen magas arányától eltekintve is magyar nyelvű filmként készül. Erre még nem volt példa Magyarországon. Ez külföldi viszonylatban is egészen egyedülálló dolog. Mint ahogy arra sem volt még példa, hogy magyar filmre ilyen hatalmas összeget fordítsanak. A stáb nem titkolózik: minden idők legnagyobb költségvetésű magyar filmje 2,5 milliárd forintból (10 millió euróból) készül. Ebből 920 millió forint az állami költségvetésből jött. A külföldi partnerek közül a német Euroarts 1,8 millió euróval (470 millió forinttal) támogatja a film létrejöttét. Nem kis összeget juttatott a Sorstalanságnak az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages. Onnan 650 ezer euró (175 millió forint) érkezett a produkció számlájára. A párizsi székhelyű Shoá Alapítvány pedig 50 ezer euróval (23,5 millió forinttal) járult hozzá a filmhez.

De nincs az a pénz, ami egyszer el nem fogy. Egy ilyen alkotás pedig nem nélkülözheti az anyagi biztonságot. A Sortalanság nem foroghat éveken át. A leállások amúgy sem tesznek jót egy nagy lélegzetű, komoly produkciónak. Koltai Lajos nem is tudná tavasszal vagy nyáron folytatni a forgatást, hiszen a második világháború idején játszódó történethez téli helyszínek kellenek. Az elmúlt hetekben a piliscsabai lőtéren felépített buchenwaldi táborban dolgozott a stáb. A film ugyanis Budapesten és 30 kilométeres vonzáskörében, majd egy hétig Németországban készül. A buchenwaldi tábor mellett az auschwitz-birkenaui tábort is felépítették. A zeitzi benzingyárban zajló részekhez a Dunaújvárosi Vasmű területe szolgált helyszínekkel.

Hogy ki alakítja Köves Gyurit, a történet főhősét, azt továbbra sem akarja nyilvánosságra hozni a film „vezérkara”. Annyit viszont elárultak: négyezer jelentkező közül választották ki a fiút. Akinek nem ez lesz az első filmszerepe. A Pál utcai fiúk legújabb, olasz–magyar koprodukcióban készült változatában is jelentősebb feladatot kapott. A felnőtt szereplők névsora kezdettől fogva ismeretes. Az apát Bán János alakítja. Lajos bácsi: Haumann Péter. Sütő úr: Gazsó György. Terka néni: Molnár Piroska. A többiek: Schell Judit, Lázár Kati, Rajhona Ádám. Főszerepet csak a Köves Gyurit megformáló tizennégy éves fiú játszik, a felnőtt színészek mellékszerepet vállaltak a filmben. A forgatást történészek segítik, a szereplők folyamatos súlyvesztését és állapotváltozását orvosok felügyelik. Koltai Lajosnak, Szabó István „udvari” operatőrének (Mephisto, Redl ezredes, Hanussen) és Giuseppe Tornatore „jobb kezének” (Malena) ez az első rendezése. Pados Gyula, a Sorstalanság operatőre legutóbb az Antal Nimród rendezte Kontrollban remekelt. De van egy másik „nagy neve” is a produkciónak. Ennio Morricone, a világhírű olasz komponista, aki augusztusban a Magyar Rádióban dolgozik majd a film zenéjén.

Az eddig felvett anyagot Kertész Imre is látta már, és elégedett volt vele. A forgatásban beállt kényszerszünet után – ennek alapja nem más, mint egy hirtelen megszűnt adókedvezmény, amelyet Angliában filmekkel kapcsolatosan lehetett igénybe venni – az időrendi sorrendben készülő történetben most Köves Gyuri keresztútja következik. A forgatás március végére tervezett befejezése tehát csúszni fog, így a filmmel kapcsolatos további munkálatok is később készülnek el.

Cannes idei fesztiválján, a film nemzetközi útját elősegítve, már be is harangozzák a Sorstalanságot. A budapesti bemutató, ha minden a tervek szerint folytatódik, decemberre várható.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?