Kultúra

A Saul fiáé az Oscar-díj!

34 év után nyert ismét Oscar-díjat magyar film. A Saul fia a legjobb idegen nyelvű film kategóriában győzedelmeskedett.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. február 29. 16:18

Nemes Jeles László filmje a vasárnap éjjel megrendezett 88. Oscar-gálán diadalmaskodott. A díjat Sofia Vergara és Byung-hun Lee adta át a díjat Nemes Jeles Lászlónak. 
 
"Köszönöm az akadémiának ezt a fantasztikus megtiszteltetést, és Magyarországnak, hogy finanszírozta a filmet. Szeretném a díjat megosztani Röhrig Gézával és a fantasztikus szereplőgárdával, akik hittek ebben a filmben, amikor senki nem tette azt. Az emberiség legsötétebb óráiban is talán van bennünk egy belső hang, amely lehetővé teszi, hogy emberek maradjunk, erről szól ez a film"- mondta a rendező a köszönőbeszédében.
 
A Saul fia a Mustang (török), A sivatagon át (jordán), a Krieg (dán) és A kígyó ölelése (kolumbaiai) című filmeket előzte meg.
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"220606","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]
 
A Saul fia győzelme egyáltalán nem meglepő, hiszen a Cannes-i Filmfesztiválon megnyerte a zsűri nagydíját. Január 10-én pedig begyűjtötte Magyarország első Aranyglóbusz (Golden Globe) díját legjobb külföldi film kategóriában. És a fogadóirodák is végig a Saul fiát tartották a legesélyesebbnek. 
 
"A magyar film nagy napja. Mindenkinek köszönjük" - írta Facebook-oldalán Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Andy Vajna magyar filmügyi kormánybiztos óriási sikernek nevezte a győzelmet. "Nemes Jeles László története arról szól, hogy ha van egy jó ötleted és hajlandó vagy érte keményen dolgozni, akkor neked is sikerülhet" - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében.
 
A mostani a második Oscar-díj, amit magyar film a legjobb idegen nyelvű film kategóriában szerzett. Az elsőt 1982-ben Szabó István Mephistója kapta. Egy évvel korábban, 1981-ben Rofusz Ferenc A légy című filmje az animációs rövidfilm kategóriában szerzett Oscar-díjat (itt az egész film). Érdekesség, hogy a Saul fia producere, Sipos Gábor az 1981-es A légy producerének fia. 
 
Itt az összes idei Oscar-díjas egy helyen. Az éjszaka élőben közvetítettük az átadást, percről percrénket itt olvashatja
Önnek ajánljuk

Megszavazta az Európai Néppárt a Fidesz tagságának felfüggesztését

Az értelmiségi szupersztárok felemelkedése

Felújították a galántai kórház pszichiátriai osztályát

Szlovákia továbbra is ellenőrzi a lengyel húsbehozatalt

Újabb állami támogatás 
a napkollektorokra

Az aktivisták betiltanák a prémtenyésztést

Legfrissebb galériák
Olvasta már?