A Royal Blood a befutó?

ELŐZETESA Mercury Prize-t 1992-ben a Brit Hanglemezipari Szövetség (British Phonographic Industry) alapította az irodalmi Man Booker Prize és a képzőművészeti Turner Prize zenei megfelelőjeként.

ELŐZETES

A Mercury Prize-t 1992-ben a Brit Hanglemezipari Szövetség (British Phonographic Industry) alapította az irodalmi Man Booker Prize és a képzőművészeti Turner Prize zenei megfelelőjeként. Az előző egy év legjobb brit (angol, északír, skót, walesi) és ír albumát készítő zenészt, zenekart jutalmazzák vele. A jelöltlistáról és a győztesről zenei szakemberekből álló zsűri dönt. A nagy szakmai presztízst jelentő győzelem mellé húszezer font is jár. A díj odaítélése piaci sikertől független. A díjazottak között megtalálható az Arctic Monkeys, a Franz Ferdinand, a Portishead, a Primal Scream, a Pulp vagy az egyetlen duplázó, PJ Harvey, az elmúlt több mint két évtized legsikeresebb brit együttesei, az Oasis, a Blur és a Coldplay azonban (eddig) lemaradtak róla.

A díjkiosztó húsz év után tavalyelőtt átalakult. A szakma belátta, hogy több lehetőség rejlik benne, mint amennyit évről évre kiaknázott. A 21. gálát nagy médiafelhajtás mellett új időpontban, szeptember eleje helyett november 1-jén tartották, új helyszínen, a londoni Roundhouse-ban, ahol a leedsi Alt-J zenekar diadalmaskodott az An Awesome Wave című első stúdiólemezével. Tavaly James Blake londoni zenész Overgrown című második stúdióalbumát hozták ki győztesnek.

A múlt héten bejelentett idei jelöltlistán hét előadó, együttes (East India Youth, FKA twigs, a Jungle, Kate Tempest, Nick Mulvey, a Royal Blood és a Young Fathers) a bemutatkozó nagylemezével szerepel. A jelöltek közül Damon Albarn énekest (a Blurrel és a Gorillazzal), Anna Calvi énekesnőt és a Polar Bear dzsesszzenekart már korábban is nevezték a rangos díjra, de még nem nyertek.

A brit William Hill fogadóiroda a Royal Blood augusztusban kiadott albumát tartja a legesélyesebbnek, a rockduó győzelmét négy az egyhez adja. Az elmúlt években azonban a valóság többször felülírta a szakmai várakozásokat. 2005-ben a második legesélytelenebbnek tartott Antony and the Johnsons vitt el a pálmát az I Am a Bird Now című nagylemezével. Idén akár nyerhet is a legesélyesebb, a Royal Blood című korong ugyanis kimagaslik a mezőnyből. A győztes nevét október 29-én jelentik be a Roundhouse-ban. (puha)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?