A roppanó csontok bája

<p>Aki ma egy igazán svungos, belevaló, kemény akciófilmet akar nézni, az ne is gondolkozzon tovább, az Atomszőke biztosan neki készült.&nbsp;</p>

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a Charlize Theron nevével fémjelzett mozinak ne volna jó pár hibája, csak a John Wick és legutóbbi Bourne-film óta tényleg nem készült ennyire jól megkoreografált akciójelenetekkel telepakolt film.

Az Atomszőkében valóban törnek a csontok, folyik a vér, a Theron alakította kémnő folyton nekimegy a rosszarcúaknak, akik nem lesznek hálásak neki, közben pedig a nyolcvanas évek slágerei szólnak. Szóval David Leitch rendezésében tényleg indokolt a tizennyolcas karika, ám egy film esetében mégiscsak az a legfőbb kérdés: van-e valami a durva akciószekvenciákon túl, volt-e bármiféle gondolata a forgatókönyvírónak? Ebből a szempontból felemásan teljesít az Atomszőke. Van egy jó alapsztori, ami nem túl komplex, viszont így is ígéretes: Lorraine tehetséges kém, nem lesz tehát kérdés, hogy neki kell visszaszereznie a keleten dolgozó nyugati ügynökök kiszivárgott listáját, mert ha nem sikerül, a hidegháború akár még folytatódhat is. Történik mindez 1989 novemberében, Berlinben, aminél nem is lehetne jobb helyszínt találni egy vérbeli kémtörténethez – apró szépséghiba, hogy Berlint Budapest játssza, itt forgatott ugyanis a stáb, de erre csak helyenként ismerni rá.

Hogy ez a sztori elsőre egészen vagánynak tűnik, az nem kérdés, azonban annyiszor csavarnak rajta, annyira túlbonyolítják és telepakolják érdektelen történésekkel, hogy a végére teljesen elveszettnek érezzük magunkat, és sajnálkozunk, hogy a készítők nem éltek igazán a történelmi kor adta lehetőségekkel, Berlin (Budapest) szinte csak díszlet.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"283230","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Maradnak a feszes, már-már tökéletes akciójelenetek, meg Charlize Theron, aki a Mad Max után megint bebizonyítja: nagyon érti ő a dolgát. Egyszerre kemény, simán lerendezi az ellenséget egy lépcsőházban, aztán meglátjuk az esendő oldalát is. Hiába szaladt tehát túl a forgatókönyvíró tolla, az Atomszőke így is jó választás egy nyári estére. Nem forradalmi, csak szimplán élvezetes, de néha ez is elég. Főleg nyáron, a popcornmozik időszakában.

Gera Márton

Atomszőke (Atomic Blonde). Amerikai akciófilm, 2017, 115 perc. Rendezte: David Leitch. Szereplők: Charlize Theron, James McAvoy, Toby Jones.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?