A rettegett sárkány tüzes röpte

<p>A karácsonyi szezonra időzített A hobbit &ndash; Smaug pusztasága a mainstream mozi csúcsprodukcióinak egyike, az év legnagyobb filmes szenzációja. A trilógia várva várt második része az előzőnél izgalmasabb, pergősebb, koncentráltabb, kalandokban gazdag, monumentális alkotás. A majd háromórás produkció káprázatos fantázivilágot teremt.</p>

A fantasy-élményt és a szenzációkampányt rendhagyó bemutatókkal próbálják erősíteni. A pozsonyi premieren a film figuráinak kosztümjeibe öltözött kísérők terelgették a vendégeket. Nagyobb „élő ízelítőt” kapott a Los Angeles-i díszbemutató közönsége: ők láthatták először teljes nagyságában Smaug sárkány alakját, amelynek az első részben csak a szemét fedték fel. Új-Zélandról – ahol a filmet forgatták – egy Boeing repülőgépet indítottak a filmipar Mekkájába. A gépmadár két oldalára a sárkány képmását festették. A Gyűrűk Ura előzményfilmje második részének leghangsúlyosabb eseménye, hogy a törpök a hobbit, Zsákos Bilbó vezetésével megküzdenek a rettegett sárkánnyal. Az összecsapásig azonban hosszú, veszélyekkel teli, kalandos út vezet. Ezt fedi fel a második rész. Zsákos Bilbó, Tölgypajzsos Thorin és a törpök a Bakacsinerdő felé veszik az útjukat. Szürke Gandalf, a varázsló nem tart velük. Ő Dol Guldurba indul a Fekete mágushoz. A csapat, alig veszi be magát az erdőbe, óriáspókok csapdájába esik. Mint annyiszor, ezúttal is Bilbó leleményességének és titokzatos aranygyűrűjének köszönhető a megmenekülésük. A legpazarabb színekben pompázó, a sok sötét környezetből kivilágló, reményt adó képsort kínálja itt a film: amikor Bilbó az erdő sűrűjéből, a lombok tetejéről kikukucskál a környező világra – az a felemelően szép világ, amit itt befog a kamera, a legerősebb érzelmi-vizuális láncszeme a filmnek. Olyan motívum, amely egy-egy filmből (be)azonosítóelemként szokott megmaradni az emlékezetben. Ám nem sokáig érezheti magát derűs hangulatban a néző: a vándorlók útját erdőtündék keresztezik, akik fogságba ejtik a törpöket. Bilbó hordóba bújtatva, majd a hordókat egy sebes vízfolyamra menekítve szabadítja ki a foglyokat. Túl kell élni az ork sereg támadásait is (az orkok több ütközetet is kezdeményeznek), míg a „hordók utasainak” sikerül eljutniuk az emberek lakta Tóvárosba. A vándorlás a Magányos Hegynél végződik, ahol Bilbó, miután megtalálja a titkos bejáratot, szembeszáll a sárkánnyal, akitől szeretnék visszaszerezni az elveszett Törp Királyságot, Erebort. Ám a fenevad tüzet okádva kibújik rejtekéről és portyára indul. A káprázatosan megteremtett fantázialátvány talán erősebben hat, mint a hosszúra nyúlt összecsapások, amelyekben a törpök és a tündék halomra kaszabolják az ork szörnyeket. Bár helyenként túlfestettnek tűnik a lehengerlő csodavilág, amelyben a hősök megélik a maguk veszélyes kalandjait, amelyben a jó megvív a gonosz erőkkel. Ám ezzel együtt ámulatba ejtő, ahogy a technika megteremti a virtuális fantáziavilág vizuális illúzióját. Nemkülönben, ahogy a szerelem bontakozik a bátor és megsebzett törp, Kili és az íjjal észveszejtőn bánó tünde lány, Tauriel között. Ám ez csak jövő karácsonyra teljesül be. Ahogy Smaug tüzes röpte is akkor ér célba.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"130953","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]] 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?