A repertoár az operettől a mesejátékig terjed

<p>A Csókos asszony című nagyoperett volt az első próbálkozásuk 2000-ben. Dráfi Mátyás Érdemes Művész akkoriban nem ápolt túl jó viszonyt a komáromi Jókai Színházzal, és valószínűleg a kevés játéklehetőség s a színház tájolási lehetőségeinek beszűkülése hívta életre a Teátrum Színházi Polgári Társulást, amely a sok szakmai fanyalgás ellenére ma is működik, s évente több bemutatóval várja a színházrajongó publikumot.</p>

JUHÁSZ DÓSA JÁNOS

A Csókos asszonyt Dráfiék még úgy tervezték, hogy a Jókai Színház támogatásával újítják fel a színház egykori, Iglódi István által rendezett előadását, de nem találtak megértésre, s még örülhettek, ha csak haknizással vádolták meg őket. S hiába egyeztek meg a színház több tagjával is, akik szerepet vállaltak az előadásban, a színház vezetősége mindig megpróbált akadályt gördíteni egy-egy vendégszereplés elé. „Ma már többnyire állandó társulattal dolgozunk, s nem nagyon hívok a színházból színészeket” – mondja Dráfi, aki ma már nyugdíjas, s utoljára a Csárdáskirálynő című előadásban vállalt szerepet egykori anyaszínházában.

„Beke Sándor határozta el, hogy klasszikus kőszínházat csinál az egykori tájoló társulatból, s ezzel a felvidéki nézők jelentős részét kiiktatta a színházkultúrából” – mondja Dráfi, aki pályafutása közel fél évszáda alatt megszokta, hogy évente többször is bejárta az országot, s a Felvidék legkisebb községeibe is eljutottak, s vitték a kultúrát, a magyar szót.

Amikor létrejöttek, ők voltak az első fecskék, akik a szabadúszásból próbáltak megélni. Ma már több kisebb-nagyobb társulat csatlakozott hozzájuk, a Gágyor Péter vezette SZEVASZ, az Epopteia Színházi Műhely, de több amatőr társulat is félprofi életmódot folytat (losonci Kármán József Színház, füleki Zsákszínház), s még a kassai Thália Színháznak is van egy „haknibrigádja”, amely különböző műfajú produkciókkal házal egyes községekben, kulturális egyesületeknél. Hakni vagy minőségi produkció? – nagyon nehéz ezt eldönteni, hisz nemcsak a műfajok skálája széles, az egyes produkciók minősége is nagyon eltérő. Ami viszont közös bennük, hogy nemcsak klasszikus hakniműfajjal (kabaréjelenetek, operettdalok, sanzonok, magyar nóták) kísérleteznek, hanem megjelent a mese (erről később egy hosszabb cikkben írunk), a valóságshow elemeire építkező, improvizációs kísérletezések, de a kortárs dráma sem áll távol egyes társulatoktól. Boráros Imre például a napokban mutatta be Tarics Péternek a Mindszenty hercegprímás életét nyomon követő színdarabját.

E rövid kitérő után térjünk vissza a Teátrum Színházi Polgári Társuláshoz, amely az eltelt tíz esztendő alatt 3 operettet, 3 színművet, 2 mesejátékot és 1 ifjúsági musicalt mutatott be. Ezek mellett számos emlékestet, irodalmi műsort is összeállítottak, s alig van olyan magyar nemzeti ünnep, amelyet ne tudnának ezekkel az összeállításokkal „kiaknázni”. Így készült el Pruzsinszky Sándor Marczibányi-ház című egyfelvonásosa is, amely Petőfi és Jókai utolsó víziószerű találkozását eleveníti meg: a találkozás idején Petőfi már halott, Haynau hiénái viszont éberek, s arra várnak, hogy végre lecsaphassanak Jókaira is. A színmű annak idején a komáromi Jókai Egyesület pályázatára készült. Szlovákiai magyar dráma ősbemutatójára készülnek az ősszel; Gyüre Lajos A rebellis című darabját szeretnék bemutatni, amely a fiatal Rákóczi életébe enged bepillantást.

A Csókos asszony után nagy sikerrel játszották a Gül baba című operettet, ezt követte a műfaj egy másik remekműve, a Mágnás Miska, amelyet a mai napig repertoáron tartanak. Szép sikert ért meg Neil Simon ma már klasszikusa, a Furcsa pár, amelynek címszerepében Dráfi mellett Boráros Imre lubickolt. Ők játsszák a főszerepeket a Gali László által rendezett Balfácánt vacsorára! című vígjátékban is; kettejük mellett pedig Cs. Tóth Erzsébet, Petrécs Anna, Németh István és Benkő Géza vállalt szerepet. Az irodalmi estek közül emeljük ki a Nyelv/csapások című zenés intellektuális estet, amelyben Dráfi és Boráros mellett Zsákovics László emlékeztet a magyar nyelv gazdagságára, hajlékonyságára, játékosságára. Dráfi maga is két műsorral járja a magyar közösségeket, a Miért szép? a magyar költészet, a Te rongyos élet! pedig a magyar népdalok, kuplék, operett és musical gyöngyszemeiből válogat. Két évvel ezelőtt Dráfi egy hiánypótló duplacédét is kiadott, amely a szlovákiai magyar költőket köti csokorba.

Mivel a mai, ínséges időkben talán legbiztosabb állandó bevételi forrás az iskola, Dráfiék is megpróbáltak mesejátékkal kedveskedni a legkisebbeknek, előbb a Peti meg a róka című mesét vették elő, s idén májusban mutatták be a Jancsi és Juliska című Grimm-mese feldolgozását, a budapesti Holdvilág Színház színészének, Kókai Jánosnak a segítségével. A mesemondó szerepét Lőrincz Margit vállalta el, de láthatjuk az előadásban Jóba Istvánt, Mák Ildikót, Tóth Lászlót, valamint a két címszerepet játszó gyerekszereplőt, Králik Mátét és Czirfusz Viktóriát is.

Nem könnyű errefelé egy magántársulat helyzete, s mint Dráfi mondja, sokszor kétesélyes egy-egy vállalkozás. Befürödtek például az Olivér című ifjúsági musicallel, ugyanis az angol jogtulajdonosok csak abban az esetben járultak volna hozzá, ha élő zenével megy az előadás. 14 előadás után így kénytelenek voltak levenni a repertoárról. Az idén a már említett két bemutató mellett júniusban az Egy csók és más semmi című Eisemann-Békeffi operettet vitték színre. A főbb szerepekben Dér Denisát, Csomor Györgyöt, Boráros Imrét, Jóba Istvánt, Mák Ildikót és Petrécs Annát láthatja a közönség. Dráfi szerint az előadás egyik érdekessége, hogy visszakerültek bele az idők során kimaradt felvonásközti előjátékok.

Az idei legnagyobb vállalkozás mégis a Bánk bán című opera bemutatója lesz augusztus 20-án. Igen, jól olvasták, az Erkel-opera bemutatására vállalkoznak, s már el is kezdődtek a próbák. Az előadás karmestere Medveczky Balázs lesz, s a két Komárom kórusai közreműködnek benne. A főbb szerepeket a Győri Nemzeti Színház egykori s mai tagjai, Rózsa Sándor, Illés Gabriella és Csonka Zsuzsa alakítják, de szlovákiai magyar színészek – Vadkerti Imre, Derzsi György és Pfeiferlik Tamás – is szerepet vállaltak benne. Tiborc szerepében Dráfi Mátyás mutatkozik be, akinek ez lesz az első operaszerepe.

Tíz év, sok-sok bizonytalansággal, mégis egy belső küldetéstudattal: eljutni azokra a helyekre is, ahová a kőszínházi társulatok egyre kevésbé képesek vagy akarnak eljutni. Dráfi neve pedig eleve garancia, hogy nívós szórakoztatásban lesz részük azoknak, akik jegyet váltanak a Teátrum Színházi Polgári Társulás előadására.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?