A női szabadság tablettái

A Föld népességéért aggódó és a köz egészségügyének javításáért küzdő szakemberek szerint egyre égetőbb probléma, hogy a családtervezést mikor sikerül végre világméretekben megoldani. Gyakran fölvetik a kérdést: ha egyáltalán, akkor miként lehet kordában tartani a népességszaporodást.

A Föld népességéért aggódó és a köz egészségügyének javításáért küzdő szakemberek szerint egyre égetőbb probléma, hogy a családtervezést mikor sikerül végre világméretekben megoldani. Gyakran fölvetik a kérdést: ha egyáltalán, akkor miként lehet kordában tartani a népességszaporodást. Ezzel kapcsolatban pedig a fogamzásgátlást is hangsúlyozzák.

Nem titok, a kis pirula jóval több az egyszerű gyógyszernél: piacra kerülése a hatvanas években forradalmian új születésszabályozási módszert adott a nők kezébe, és egyben soha nem ismert szabadságot is. A fogamzásgátlás kezdetben óriási vihart kavart, a katolikusok és a konzervatív protestánsok egyaránt tiltakoztak a készítmények alkalmazása ellen. A máig létező ellenvélemények dacára az „antibébinek“ emlegetett gyógyszer villámgyorsan meghódította földünk lányait, aszszonyait. Az elmúlt négy évtizedben a szer óriási fejlődésen ment át, a hazai piacon is megtalálhatók azok az ultrakönnyű tabletták, amelyek hormontartalma csupán töredéke a kezdeti készítménynek. Megbízhatóságát és népszerűségét jelzi, hogy öt földrész hetvenmillió asszonya választja a védekezésnek ezt a módját, és naponta, éveken át, rendszeresen szedi a tablettát.

Az Európában 1961-ben piacra került első antibébi-tablettával az emberiség, de minden valószínűség szerint leginkább a nők évezredes kívánsága vált valóra. Igaz, a tabletta hatása nem százszázalékos; ráadásul szedése olykor mellékhatásokkal járhat; akadnak, akik egészségügyi, mások kulturális, vallási megfontolásból tartózkodnak használatától, mégis joggal mondható: szerepét, fontosságát nem lehet megkérdőjelezni! Míg az első pirula 4 ezer mikrogramm körüli hormonmennyiséget tartalmazott, később a fejlesztések során 100, majd 50 mikrogramm alá csökkent az egy tablettában levő hormonmennyiség, a legújabb készítmények viszont már 20 mikrogrammal is képesek biztosítani a kívánt hatást.

– Különösen fontos, hogy azok a fiatal lányok, akik először szorulnak védekezésre, a lehető legkorszerűbb készítményt használják – magyarázza dr. Darina Koreňová, a Wyeth Whitehall gyógyszertársaság nőgyógyászati divíziójának igazgatónője a cég új fogamzásgátló tablettájáról tartott szakmai találkozóján. – Számukra a nagyfokú megbízhatóság is fontos, ugyanis a tizen-huszonévesek korcsoportjában találhatók a legfegyelmezetlenebb gyógyszerszedők, akik elfelejtik, kihagyják az esedékes tablettát. Az ő dolgukat könnyíti meg az alacsony, 20 mikrogramm hormontartalmú új fogamzásgátló, amelynek (a hasonló szerektől eltérően) havi adagja 28 tablettából áll. A 21 aktív pirula a nem kívánt terhesség megelőzését célozza, a maradék 7 (nem aktív) tabletta szerepe: rendszerességre szoktatja a lányokat, asszonyokat.

Az új fogamzásgátló bemutatása alkalmából rendezett szakmai találkozón a nőgyógyászok beszámolójából kiderült, hogy a gyógyszerhasználat elején esetleg jelentkező, többnyire enyhe mellékhatásokat a fiatal lányok aránylag rosszul tolerálják, előfordul, hogy türelmetlenségük miatt mondanak le a lehető legmegbízhatóbb védekezési módszerről. Számukra egyébként a legzavaróbb mellékhatásnak a súlygyarapodás és a ciklus közti vérzés számít. És talán egy életre is hátat fordítanának a hormonkészítményeknek, ha bőrük pattanásossá válna, vagy netán szőrösödést tapasztalnának. Az esetleges kételyeket eloszlatja az amerikai Wyeth Whitehall gyógyszertársaság közzétett klinikai tanulmánya, amelyből kiderül, hogy fogamzásgátlójuk nem növeli a testsúlyt, a változás mértéke 1 kilogramm alatti volt azoknál, akik szedték a pirulát, de azoknál is, akik csak placebót használtak. Dr. Zuzana Václavová bőrgyógyász a tabletta aknés arcbőrre gyakorolt pozitív hatását ismerteti. – Két egymástól független klinikai tanulmány is a fogamzásgátló gyógyhatását vizsgálta: a gyenge és közepes aknés bőr a kontraceptívum hatására kisimult, a hölgyek 80 százaléka pedig gyógyulásról számolt be. Noha a hazai piacon már van egy bőrvédő antibébi-pirula, a 20 mikrogramm etinystradiol (EE), illetve 100 mikrogramm levonorgesztrel (LNG) tartalmú új amerikai fogamzásgátló az előbbinél 40 százalékkal kevesebb ösztrogént tartalmaz.

A külföldön leggyakrabban szedett és a legnépszerűbb tabletta további előnye az, hogy használóját megóvja a különben fájdalmas havi ciklus nyűgeitől (görcsök, bő vérzés). Vitathatatlan pozitívuma, hogy kevesebb a petefészek- és méhtestrák, illetve az ebből eredő halál, a ciszták vagy a kismedencei gyulladások, ugyanis a tablettaszedők gyakrabban mennek orvoshoz, számukra a szűrés természetes rutin. Ebből következik, hogy az esetleges problémákra idejekorán fény derül, s van mód a hatásos kezelés azonnali megkezdésére. Persze, a tabletták használatának lényege: kevesebb a nem kívánt terhesség, vagyis a művi terhességmegszakítások száma. Egy 1997-ben Szlovákiában készített felmérés szerint a fogamzóképes korú nők 20,2 százaléka egyáltalán nem védekezik, 12,9 százalékuk a természetes fogamzásgátló módokat, 25,8 százalékuk az óvszerhasználatot részesíti előnyben, 12,8 százalékuk spirállal, 22,3 százalékuk fogamzásgátló tablettával védekezik, a sterilizációt pedig 4,7 százalékuk választja. Jelentős eredménynek számít, hogy Szlovákiában az utóbbi tíz év alatt évi 40 ezerről 12 ezerre csökkent a művi terhességmegszakítások száma. Tény viszont az is, a tabletta fogamzásgátláson kívüli (99 százalékos biztonság) egyéb egészségügyi előnyeit csak kevesen tudatosítják. A rend kedvéért megemlítjük, hogy a jelenlegi, alacsony hatóanyag-tartalmú pirulák nem ajánlottak azoknak a nőknek, akik családjában embóliás esetek, vagy bizonyos máj-, illetve vérképzőszervi betegségek fordultak elő, az előnyöket és a kockázatokat különösen mérlegelni kell a dohányzóknál is. Emellett persze tudatosítani kell, hogy az utóbbi években a fiatalok életében egyre korábban kap helyet a rendszeres szexuális érintkezés. Minden európai országban megfigyelhető a lányok korábbi nemi érése: az egyes korcsoportokban átlag 3 hónappal előbb jelentkezik, mint 10 évvel ezelőtt. A lányok is korábban kezdenek érdeklődni a másik nem iránt, s ugyancsak hamarabb válnak a férfiúi érdeklődés tárgyává, mint akár a 60-as évek elején. A szabadabb társadalmi légkör a hétköznapi élet normális történésévé teszi azt, ami korábban titkok, rettegések, önvádak és szorongások szövevénye volt.

A hasonló hormonmennyiséget tartalmazó fogamzásgátlók gyógyszertári ára:Loette (28 tabletta)

egyhavi adag: 205 Sk

háromhavi adag: 600 SkHarmonet

egyhavi adag: 203,70 Sk

háromhavi adag: 585,90 SkLogest

egyhavi adag: 213,30 Sk

háromhavi adag: 608 SkMercilon

egyhavi adag: 196,70 Sk

háromhavi adag: 590,50 SkNovynette

egyhavi adag: 188,60 Sk

háromhavi adag: 513,90 SkJeanine

egyhavi adag: 327 Sk

háromhavi adag: 950 Sk

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?